BLAGDAN KRŠTENJA KRISTOVA I POVRATAK U SVAKODNEVICU

U nedjelju 9. siječnja 2022. proslavili smo blagdan Isusova krštenja na Jordanu kojim završava božićno vrijeme, a počinje vrijeme kroz godinu. Blagdan Kristova krštenja je priprava za naše putovanje po stazama liturgijske godine da bismo znali živjeti kao Božja djeca i dostojno slaviti druga Božja otajstva, po kojima nam stiže punina spasenja i posvećenja.

U Međugorju je ova nedjelja bio prohladan i poluoblačan dan. Na župnim misama bili su uglavnom župljani ili vjernici iz okolnih mjesta uz poneke hodočasnike iz Hrvatske koji su, iskoristivši pravilo od 12 sati, došli hodočastiti Kraljici Mira u Međugorje.

Misu u 8,00 sati predslavio je župnik fra Marinko Šakota. „Isusovo krštenje na rijeci Jordanu spominju svi evanđelisti, ali na različite načine. Prva zajednica kršćana pridavala je Isusovu krštenju velik značaj. Ne samo stoga što je tada prvi puta u povijesti objavljeno otajstvo Trojstva na jasan i potpun način, nego i zbog toga što je od tada počelo Isusovo javno djelovanje. Ono nagovješćuje i njegovo „krštenje krvlju“ na križu te je simbol i čitavog sakramentalnog dijela kojim će Otkupitelj ostvariti spasenje čovječanstva!“ – između ostalog u svojoj propovijedi je istaknuo fra Antonio Primorac koji je predslavio župnu misu u 11,00 sati.

Večernju svetu misu predvodio je fra Zvonimir Pavičić.

VRIJEME KROZ GODINU

Sljedeće nedjelje nastavljamo sa 2. Nedjeljom kroz godinu, nedjeljna čitanja su iz godine „C“, a od ponedjeljka 10. siječnja, čitanja kroz svagdane su ciklus II. (parna godina), što znači drugo čitanje u lekcionaru.

Nakon vremena božićne svetkovine i u današnjim svagdanjim čitanjima Bog nas podsjeća kako ćemo ga naći u svakodnevici, kao što ga je neplodna Ana našla u svojoj muci i problemima (knjiga o Samuelu 1, 1-8) i kao što su ga apostoli pronašli u svojim svakodnevnim poslovima (evanđelje po Marku 1, 14-20).

Nama ostaje živjeti svaki trenutak našeg svakodnevnog života trudeći se ispuniti ga ljubavlju!

Označeno u