Brojni vjernici na uočnici 41. obljetnice Gospinih ukazanja: MEĐUGORJE JE TAJNA KOJU NIKAKVE LJUDSKE KOMISIJE NE MOGU ODGONETNUTI

Na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, u petak, 24. lipnja, osim hodočasnika iz BiH i Hrvatske, hodočastile su skupine iz mnogih država svijeta: hodočasnici iz Irske, Engleske, SAD-a, Mađarske, Češke, Slovačke, Južne Koreje, Portugala, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Austrije, Poljske, Ukrajine, Libanona i Švicarske.

Sv. mise na hrvatskom jeziku slavljene su u 7, 8, 11 i 19 sati. Mise su slavljene i na jezicima inozemnih hodočasnika.

Molitvu krunice predmolili su volonteri humanitarne udruge „Marijine ruke“. Večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je fra Ljubo Kurtović, župnik u Ljubuškom, ali i dugogodišnji vikar u Međugorju, u koncelebraciji fra Mire Šege, fra Marinka Šakote i fra Karla Lovrića uz više od stotinu svećenika. Evanđelje od svetkovine Srca Isusova čitao je đakon fra Ivan Hrkać.

Misno je slavlje uveličao veliki zbor „Kraljice mira“ pod ravnanjem s. Irene Azinović.

Fra Ljubo je brojnim okupljenim vjernicima uputio spontane riječi pune poticaja, značenja i ljubavi za Gospu.

Kazao je kako čovjek dolazi tamo gdje se osjeća ljubljen, dobrodošao, siguran, voljen.. zato i brojni hodočasnici nastavljaju dolaziti ovdje. Sjetio se i kada je on prvi puta došao u Međugorje kao trinaestogodišnjak sa svojom majkom, pješačio je 40 km. Imao je svoje molitve koje Gospa nije uslišala, i nije molio da bude fratar. Sada vidi da su Gospine želje bile puno veće od njegovih. Bog vidi puno više od nas samih i puno šire uslišava naše molitve. Zato se trebamo učiti moliti. Nitko se ne rađa da sve zna, nego sve mora učiti. Tako nas Gospa uči moliti, uči nas duhovnom životu.

Gospa je došla prije 40 godina na Brdu, i to ima svoju poruku – jer se s brda bolje vidi: kao da nam Gospa želi reći – popnite se na Brdo molitve – bolje ćete vidjeti. A onda je djecu dovela u crkvu, sakramentima. Kao da nam želi reći da je naš put jedino hod za Isusom!

U dužini trajanja Gospinih ukazanja fra Ljubo vidi kolika je Gospina strpljivost s nama. Došla je ovdje sa Božjim dopuštenjem jer se brine za nas kao Majka.

U središtu Gospine duhovnosti je SRCE! Zato i danas slavimo Srce Isusovo, a sutra na Godišnjicu ukazanja Bezgrešno Srce Marijino. Srce nije samo jedan organ, nego je ono cijela osoba. I kao što osoba treba sazrijevati, tako i Međugorje još uvijek raste, sazrijeva. Gospin najveći poziv je poziv na obraćenje i poziv na svetost! A to je uski put! Jer u srcu započinje mir, ali započinje i rat. Zato se trebamo moliti Kraljici Mira za mir u srcima, u našim obiteljima, a onda i u cijelome svijetu – pozvao je fra Ljubo sve prisutne!

Nakon svete mise molio se Marijin hvalospjev „Veliča“, a poslije toga bilo je zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, a pojedinačno klanjanje se nastavilo do 6 sati ujutro.

Na samu godišnjicu svete mise su u 6, 7, 8, 9, 11 i svečana sveta misa 41. obljetnice ukazanja je u 19 sati” koju će predslaviti novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Označeno u