Cvjetnica u Međugorju

Cvjetnicom započinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Na misama u crkvama čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

U Međugorju je nedjelja Cvjetnice bila prohladan, poluoblačni dan. U župnoj crkvi sv. Jakova svete mise s blagoslovom maslinovih grančica služene su u 7, 8, 11 i 18 sati, a prije njih framaši međugorske FRAME nudili su grančice maslina. Sav prihod išao je u humanitarne svrhe.

Bogoslužje Cvjetnice ima dva dijela: blagoslov grančica s procesijom i svečani spomen muke i smrti Kristove. Boja liturgijskog ruha je crvena i znak je istodobno Kristove mučeničke ljubavi (usp. Iv 15,13) i vatre Duha od koje je Isus gorio i izgorio (Lk 2,14).

Svečani blagoslov grančica je i ove godine bio u 10,45 sati na temeljima stare crkve. Ministranti, svećenici i puk krenuli su u procesiji prema župnoj crkvi gdje je služena svečana župna sveta misa u 11,00. Muku po sv. Luki svečano su pjevali članovi velikog zbora „Kraljica Mira“ i fra Zvonimir Pavičić, koji je uz mons. Alda Cavallia koncelebrirao na svetoj misi kojom je predsjedao fra Antonio Primorac uz još petoricu svećenika.

Osim župljana i domaćih hodočasnika, na dan Cvjetnice, procesijom i župnom misom u 11,00 sati završavala je i Domovinska duhovna obnova čijih više od 600 sudionika od četvrtka boravi u Međugorju. Počele su pristizati i grupe austrijskih hodočasnika koji ovdje već tradicionalno slave Cvjetnicu i Veliki Tjedan.

Veliki broj svećenika veliki broj sati proveo je i u ispovjedaonicama, jer je Cvjetnica, uz Porcijunkulski oprost 2. kolovoza, dan u kojem se puk u Međugorju najviše ispovijeda.

U 14 sati bila je već uobičajena molitva krunice na Podbrdu.

Kao i prošlih godina, slavlje Cvjetnice u Međugorju odaslalo je poruku kako su molitva i pokora najbolji načini priprave srca, duše i tijela za svetkovinu Uskrsa. 

  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju
  • Cvjetnica u Međugorju