Sutra započinje Devetnica sv. Jakovu zaštitniku Međugorske župe

Zaštitnik župe Međugorje je sv. Jakov stariji, ribar i apostol, sin Zebedejev i Salomin.

Tko je sv. Jakov?

Sam Krist Gospodin ga je 28. godine, zajedno s bratom Ivanom pozvao na apostolsko djelovanje. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Prvi je od apostola pošao u mučeničku smrt: iz Djela apostolskih saznajemo da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kad je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu, zamolio ga je za oproštenje i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: “Mir s tobom!” Obojici je odrubljena glava. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem koji podsjeća na njegovu smrt. Njegovo tijelo kasnije je preneseno u Compostelu (Galicija, Španjolska), a grob mu je u srednjem vijeku postao uz Rim i Jeruzalem najsvetije hodočasničko mjesto (Santiago de Compostela). Zaštitnik je hodočasnika, putnika, vitezova, vojnika, ljekarnika, kovača, kožara, krznara, ratara, voćara, težaka, konjanika, jahača, veterinara i reumatičara…

Da li je izbor sv. Jakova za zaštitnika Međugorja slučajan?

Malo bolje promišljajući, možemo vidjeti kako su karakterne osobine sv. Jakova vrlo interesantne: zar vatrene i nagle naravi nisu upravo ljudi ovoga kraja? Tvrdi i nagli kao kamen i vatrene ljubavi prema Bogu i Domovini? Također je interesantno da je sv. Jakov prvi od apostola umro mučeničkom smrću – a sada kad je Gospa s nama, vidimo kako nas preko svojih poruka priprema upravo za to da postanemo svjedoci i mučenici vjere u ovom bezbožnom svijetu. On je svojim svjedočanstvom vjere na času smrti učinio da se rimski vojnik obrati! Nije li to Gospina želja za svakoga od nas – da svojim životom bude primjer drugima za obraćenje. I zadnje riječi sv. Jakova koje je uputio tom neprijateljskom vojniku: „Mir s tobom!“ – koliko su silno znakovite kad pomislimo kako se Gospa ovdje ukazala upravo kao Kraljica Mira koja poziva svijet na opraštanje i pomirenje čovjeka s Bogom i čovjeka s drugim ljudima.

Također je posebno interesantno to što je sv. Jakov zaštitnik hodočasnika, a njegov kip koji je na početku krasio staru župnu crkvu pa je zatim skupa sa Gospinim kipom prenesen u novu crkvu, osim simbola mača i Biblije, nosi i istaknute hodočasničke simbole: školjke i tikvice za piće. Sve se to izabralo i dopremilo puno prije Gospinih ukazanja nakon kojih je Međugorje postalo jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta na svijetu.

Poziv na još jaču molitvu

Sve ove naizgledne „slučajnosti“ pokazuju nam kako izabranje svetog Jakova za zaštitnika župe Međugorje ima neko puno dublje značenje od onoga što mi našim ljudskim mozgom možemo dosegnuti. Stoga molitvena priprava za njegov blagdan 25. srpnja može nam biti poticaj da još dublje spoznamo kakav je to čudesan Božji plan koji Gospa ima sa ovom župom i ovim župljanima.

Iz župnog ureda pozivaju sve župljane i hodočasnike da se odazovu molitvi devetnice sv. Jakovu koja će započeti u četvrtak 16. srpnja do petka 24. srpnja krunicom koju će prije svete mise u 18,00 sati predmoliti:

 - 16. 7. četvrtak – Miletina

 - 17. 7. petak – Vionica

 - 18. 7. subota – Šurmanci

 - 19. 7. nedjelja– Bijakovići

 - 20. 7. ponedjeljak – Međugorje

 - 21. 7. utorak – Majčino selo

 - 22. 7. srijeda – Frama

 - 23. 7. četvrtak – Treći red

 - 24. 7. petak – Marijine ruke

Paula Tomić/medjugorje-info.com