Drugi dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje

U subotu 17. srpnja, drugoga dana Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje, molitvu krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova sa župljanima iz Vionice predmolio je fra Josip Marija Katalinić.

Svetu misu je predslavio fra Lovro Šimić, rodom iz Grudske Dragićine, koji je upravo prije godinu dana, 18. srpnja 2020. u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Međugorju proslavio svoju Mladu misu.

Podsjetimo kako je fra Lovro Šimić, rođen prije 27 godina, kao jedan od osmero djece oca Mire i majke Marije Šimić. Sveti red đakonata primio je 4. prosinca 2019. u Hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu. Za svećenika je zaređen 30. lipnja 2020., u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru kada je pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren uz njega, zaredio za svećenike i fra Zlatka Ćorića, fra Renata Galića i fra Stipu Rotima. Prvi je fratar u Hercegovačkoj provinciji iz Gruda nakon 100 godina.

U svojoj propovijedi, fra Lovro se, inspiriran Evanđeljem u kojem vidimo kako su apostoli umorni od svoje službe, pa ih Isus poziva na odmor u osamu, ponajviše obratio samim stanovnicima Međugorja, koji su također u posebnoj, apostolskoj službi svjedočenja Gospinih ukazanja već 40. Godina. Zahvalivši im se na njihovim žrtvama i teškoćama koje su morali podnijeti radi Gospina izabranja, pozvao ih je slijediti primjer apostola: pronaći svoj odmor s Isusom u osami i iskoristiti ovo vrijeme pandemije, ne kao vrijeme minusa, nego kao vrijeme blagoslova u kojem će imati više vremena za svoje osobno posvećenje i obiteljski život.

Svojim pjevanjem, svetu misu je uveličao fra Zvonimir Pavičić, a klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu nakon svete mise predvodio je fra Antonio Primorac.