Fra Zvonimir Pavičić o Došašću Rudolf Baier

Fra Zvonimir Pavičić o Došašću

Ove godine, 2023. Došašće je kratko. Počinje u Prvu nedjelju Došašća tek 3. prosinca i traje samo 22 dana, jer je Četvrta nedjelja Došašća ujedno i Badnjak.

Poznato je da Advent ili Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava prvim slavljem Božića (polnoćkom) na Badnjak. No, malo je poznato da svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Zašto Advent jednu godinu traje kraće, drugu duže i zašto svake godine prva nedjelja Došašća pada na drugi datum objasnio je fra Zvonimir Pavičić, župnik župe Međugorje: "Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna jer je Božić pao u nedjelju. Budući da mora imati četiri nedjelje, taj advent je bio najduži, s četiri puna tjedna. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Ujutro će se slaviti mise Četvrte nedjelje došašća, a poslijepodne Misa bdijenja svetkovine Rođenja Gospodinova i uvečer misa Polnoćka.

Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola koji slavimo 30. studenoga", kazao je fra Pavičić.

DVA DIJELA

Važno je naglasiti da Advent ima dva dijela – kazao je fra Zvonimir. "Prvi dio je do 16. prosinca, a drugi od 17. do 24. prosinca. U prvom dijelu kršćani iščekuju Kristov drugi dolazak kada će biti svršetak ovoga svijeta i zato se ovo vrijeme i naziva došašće, a u drugom dijelu pripravljaju se za proslavu njegova prvoga dolaska kada se rodio u Betlehemu", zaključio je fra Pavičić.

Zadnji put Advent je bio ovako kratak 2017. godine