Hodočašće zagrebačkih srednjoškolaca u Međugorje

Uoči Nedjelje Božjega Milosrđa, Međugorje je posjetila grupa zagrebačkih srednjoškolaca. Ovo hodočašće je organizirala ekipa iz projekta Mijenjam svijet koji djeluje u sklopu Udruge SKAC Palma.

U petak 21. travnja, grupa od 30-ak mladih hodočasnika svoje hodočašće započela je Misom mladih u bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Nakon što nam je pater Ike Mandurić udijelio blagoslov, zaputili smo se prema Međugorju. Stigavši u subotu ujutro u Međugorje, uspeli smo se na brdo Križevac. Nakon izmoljenog križnog puta i uspinjanja na Križevac, otišli smo na zasluženi ručak i odmor. U poslijepodnevnim satima iskoristili smo priliku za ispovijed u “svjetskoj ispovjedaonici” i proslavili Gospodina svetom misom koju je predvodio don Damir Stojić. Nakon svetog misnog slavlja, zajedno s mnogim drugim župnim i molitvenim zajednicama bili smo dio slavljeničkog koncerta molitvenih zajednica Srce Isusovo i Božja pobjeda. Cijeli dan zaključili smo klanjanjem i vratili se u smještaj na druženje. Sljedećeg jutra, nedjelju smo započeli svetom misom u župnoj crkvi, a nakon toga smo posjetili Podbrdo. Pomalo žalosni što je sve već tako brzo gotovo, ali srca ispunjenih duhovnom snagom i mirom, krenuli smo prema Zagrebu. Na putu kući, svratili smo do Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Tamo smo izmolili molitve na papine nakane i ispunili uvjete za potpuni oprost grijeha povodom blagdana Božjeg Milosrđa. Poslušali smo predavanje o povijesti Udbine i svetišta te razgledali izložbu o sv. Nikoli Taveliću. Na kraju smo ostali neko vrijeme u pjesmi i slavljenju u toj crkvi punoj simbolike i hrvatske povijesti. Ovim putem želimo se zahvaliti župniku Josipu Šimatoviću i našem domaćinu gospodinu Miletu na gostoprimstvu. Želimo se zahvaliti i svim srednjoškolcima koji su svoje školske praznike odlučili zaključiti ovakvim hodočašćem. A najveću hvalu dajemo, naravno, našem Gospodinu i Majci Mariji koji su nas cijelo vrijeme pripreme i realizacije hodočašća neprestano pratili i pomagali.

Ovdje vam želimo i kratko posvjedočiti o snazi molitve. Naime, uoči hodočašća počeli smo moliti devetnicu na čast Djevici Mariji za dobre plodove hodočašća. Devetnica se sastojala od tri Zdravomarije i molitve “Spomeni se”. Što se hodočašće više približavalo, počele su se nizati mnoge napasti – nepredviđeni troškovi, odustajanja od hodočašća, razjedinjenost među suradnicima. Dan prije polaska na hodočašće postojala je mogućnost da sve otkažemo. No, nismo odustajali od molitve i pouzdanja u Božju Providnost.
U petak, na sam dan hodočašća, odjednom su se svi problemi počeli rješavati i kao da nam je “netko” otvorio vrata. Sretno smo otišli i vratili se iz Međugorja. Ono što je značajno za cijelo hodočašće je to da u cijelom vikendu nije bilo nikakvih teškoća, a radosti i živosti u našoj malo hodočasničkoj grupi nije nedostajalo. Budući da smo u sklopu projekta Mijenjam svijet prvi puta organizirali hodočašće, reakcije srednjoškolaca su nas vrlo ugodno iznenadile. Svi su oduševljeni hodočašćem, Međugorjem, slavljeničkim koncertom. Tko zna, možda opet organiziramo nešto takvo. Zainteresiranih definitivno ima, a mi se nadamo da ćemo uz Božju pomoć sljedeći puta povesti još više srednjoškolaca! :)

Projekt Mijenjam svijet pokrenut je za duhovnu izgradnju srednjoškolaca koji žive i školuju se na području Grada Zagreba. Glavni sadržaj su nam mjesečni susreti gdje različiti gosti svjedoče o tome kako Bog djeluje u njihovim životima. Svaki susret ima određenu temu koja bi mogla biti atraktivna srednjoškolcima tako da se za svačiji ukus nađe ponešto. Također, podržavamo inicijativu srednjoškolaca “Zagreb pod Palmom – mladi Grada Zagreba”.

skac.hr