Hodočasnici iz Austrije: „Gospin poziv je bio presnažan“

Johanna Purrer dolazi iz Austrije. Već dugi niz godina sama hodočasti u Međugorje, a od 2004. godine običava dva puta godišnje organizirati grupu hodočasnika i s njima hodočastiti u Međugorje. Zbog pandemije u 2020. godini bila je samo na hodočašću u veljači, a 2021. godine uspjela je organizirati samo hodočašće u kolovozu.

Ponovno je u Međugorje s grupom od 23 austrijska hodočasnika uspjela doći na prvo ovogodišnje hodočašće u ponedjeljak večer, 21. veljače, te ostaje u Međugorju do subote 26. veljače.

Kako su se, unatoč svim strogim epidemiološkim mjerama koje vladaju u Austriji, odvažili doći na hodočašće, Johanna kaže: „Jednostavno je Gospin poziv bio presnažan i znala sam da će nas Ona štititi.“

hodocasnici-austrija-johanna.jpg

Dogodilo se i još jedno malo „čudo“ sa brojem hodočasnika. Četiri dana prije putovanja, imala je prijavljenih 18 putnika, a za puni autobus nedostajalo joj je još petoro putnika. Počela je svaki dan moliti pred Gospinim kipom, i zapalila je pet svijeća te molila da joj Gospa pošalje još 5 hodočasnika. I uistinu, baš petero ljudi se još prijavilo za put.

Što se tiče programa hodočašća, jako im je važna molitva na međugorskim brdima i svakodnevna sveta misa na njemačkom jeziku koju mogu slaviti jer je s njima u grupi i svećenik i dobar slavljenički tim. Mole i pjevaju u svom pansionu, napisali su Gospi i svoja zagovornička pisma, posjetili su Zajednicu „Blaženstava“ gdje su napravili čin posvete Mariji, a ostavljaju i puno vremena za osobnu molitvu, ispovijed i za večernji molitveni program u župi. Uz sve to posebno uživaju u prekrasnim, vedrim i toplim proljetnim danima.

Među hodočasnicima svi su cijepljeni ili su preboljeli koronu. Unatoč tome što se i u Austriji dosta epidemioloških mjera ukida ili popušta, nisu mogli sa sobom povesti nikog necijepljenog jer bi i njima, i putničkoj agenciji, pri ulasku u zemlju granična policija pravila probleme.

U Međugorje se nisu bojali doći, dapače ovdje se osjećaju vrlo slobodno i ugodno ne morajući nositi maske. „Osjećamo kao da su Međugorje i Gospa sada samo naši i da smo opet došli kući!“ – presretna lica zaključila je Johanna.