Hodočasnici iz Brazila: Molimo za mir u Brazilu

Udruga „Secretariado Rainha da Paz“ iz grada Belo Horizonte u Brazilu ima za cilj širenje međugorske poruke. Osnovani su 1989. godine nakon što je fra Slavko Barbarić bio u pastoralnom posjetu po Brazilu šireći Gospine poruke. 

Tada ih je potakao da osnuju Međugorski centar. To su i učinili u glavnom gradu brazilske države Minas Gerais koji se zove Belo Horizonte. Počeli su sa izdavanjem novina,a imaju jednom mjesečno (svakog 25. dana) svetu misu i klanjanje. Štampaju i puno materijala preko kojih vjernici mogu upoznati međugorsku duhovnost i Gospine poruke.

O počecima ove Udruge čijih 12 članova boravi u Međugorju na hodočašću od ponedjeljka 6. rujna do četvrtka 16. rujna – ispričao nam je njihov vodič, brazilac hrvatskog porijekla (rođen u São Paulo) gosp. MIROSLAV DEUR (turistička agencija „Prismazul“) koji od 2000. godine vodi njihove grupe na hodočašća u Međugorje.

Na ovo hodočašće došli su namjerno u tjednu u kojem Brazil slavi Dan nezavisnosti (7. rujna), s nakanom da se mole Gospi za MIR u Brazilu koji sada prolazi kroz tešku političku krizu i sukobe između ljevičarskih i desničarskih partija. Bile su velike demonstracije i bilo je opasnosti da dođe do krvoprolića – čega su se bojali, jer predsjednik Brazila, Jair Bolsanaro je nacionalista koji se bori za interese brazilskog naroda i pod velikim je napadima ljevičara. Zato su na sva međugorska molitvena mjesta nosili brazilsku zastavu (Brdo ukazanja, Crkva…) i molili zagovor Gospin da zaštiti brazilski narod nereda i krvoprolića.

hodocasnici-iz-brazila-2.jpg

CILJ HODOČAŠĆA

Cilj ovih hodočašća je da brazilski hodočasnici upoznaju i žive Gospine poruke na izvoru odakle su potekle. Prije korone znao je i po 4 puta godišnje dolaziti na hodočašća u Međugorje. Prošle godine je bio samo jedan puta, a ove godine već su bili za Godišnjicu (22 hodočasnika), sada, i još planiraju jedno hodočašće u 11. mjesecu.

Budući da je trenutno zbog korone otežan prelazak u druge države, svoj boravak su koncentrirali na samo Međugorje i okolicu. Tako će ovdje provesti 10 dana i još 2 dana puta (direktan let São Paulo – Istanbul, noćenje, Istanbul – Sarajevo, sa Turkish Airlines koja im daje najlakšu i direktnu vezu sa Sarajevom. Istraživati će samo Međugorje, ali i povijest hrvatskog naroda, njegovu patnju te snagu njegove vjere koju su imali pod raznim neprijateljskim režimima, od Turaka, gladi i uloge fra Didaka Buntića, do komunizma. Zato imaju posjete Ljubuškom, Tihaljini,. Širokom Brijegu, Rami, Mostaru, Gradnićima…

Miroslavov cilj je da ovi međugorski hodočasnici bolje shvate hrvatsku povijest, kako bi mogli razumjeti i sadašnjost i važnost Gospina ukazanja i poziva na MIR baš na ovom području koji je uvijek bio okupan nemirima i ratovima i na rubu islamskog svijeta.

hodocasnici-iz-brazila-1.jpg

GOSPA GA JE DOVELA SEBI PREKO „STOMAKA“

Miroslav i sam ima interesantnu priču o tome kako je počeo voditi hodočašća u Međugorje. Njegova turistička agencija radila je različita turistička putovanja po Brazilu i šire, ali je odbijao raditi vjerski turizam. Ipak nakon godinu i pol navaljivanja osnivateljice Udruge „Secretariado Rainma da Paz“, 2000. godine je popustio i odlučio sam doći i istražiti rutu putovanja. O tome kaže: „Kada sam stigao u Međugorje i počeo večerati (slijed juhe, mesa…) nešto se u meni slomilo i kazao sam sam sebi: „Dobro, počet ću voditi grupe u Međugorje, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga da opet mogu jesti domaću hranu kakvu mi je i moja mama spremala (mama mu je umrla 1998. godine). Tako da ja uvijek kažem da me Gospa dovela sebi preko „stomaka“. A kasnije svo moje obraćenje išlo je postepeno, korak po korak, Nije to bio jedan trenutak, nego postepeno sve dublje i dublje… mise, prevodi večernjeg molitvenog programa, prevodi knjiga… sve više me je pogađalo i hranilo srce.“ – kaže Miroslav i nastavlja: „Međugorje te navodi da sve dublje razmišljaš o svijetu, životu, smislu svega… I zato dok sve urušava, mi još stojimo!“

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u