HODOČASNICI IZ COLUMBIE: Večernji molitveni program u crkvi nas mijenja

JONATHAN CANO VARGAS i supruga MARYLUZ CANO dolaze iz Colombie, države koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru izlazi na Karipsko more, na zapadu na Tihi ocean, a graniči na sjeveroistoku s Panamom, na istoku s Venezuelom, na jugoistoku s Brazilom te na jugu s Peruom i Ekvadorom.

U Međugorje je doveo grupu od 50 hodočasnika iz različitih gradova Columbie. Na hodočašću u Međugorju ostaju sedam dana (od 15. – 22. travnja 2023.), ali samo hodočašće traje duže, što zbog puta (Colombia – Madrid – Rim – Split – Međugorje), a i zbog toga što nakon Međugorja odlaze na dva dana posjetiti i Lourdes u Francuskoj, a zatim se opet preko Madrida avionom vraćaju za Columbiu.

Najviše dana su izabrali za boravak u Međugorju jer im se ovdje najviše sviđa. Razlog tog sviđanja je taj što svi ovdje osjećaju Gospinu prisutnost, osjećaju gostoljubivost stanovništva, u obiteljskom pansionu u koji redovno dolaze osjećaju se toplo primljeno poput članova obitelji. Mentalitet Colombijaca je poput našeg mentaliteta, toplog, otvorenog i iskrenog – pa stoga vole biti ovdje. Za njih je to kao imati mogućnost udisati božanski mir s neba.

Iako tokom dana imaju različite programe (svjedočanstva, posjete zajednicama, brdima…), obavezno navečer sudjeluju na večernjem molitvenom programu u kojem doživljavaju pravu međugorsku duhovnost i osjećaju kako ih to mijenja. „Također je taj odlazak na večernju svetu misu i mjesto susreta sa hodočasnicima iz cijeloga svijeta (barem 80% hodočasnika koji se nalaze u Međugorju bude tamo) tako da je lijepo i bogato iskustvo osjetiti to zajedništvo Boga – Gospe - Crkve. I to nas ispunjava srećom i zbog toga smo tako sretni ovdje“ – kaže Jonathan!

Razgovarala: Paula Tomić