Hodočasnici iz Njemačke: Kao da smo na počecima Međugorja

„Uvijek sam se pitao kako je bilo na počecima Međugorja, i sada ovih dana boravka u Međugorju, u miru i malobrojnosti hodočasnika, upravo taj osjećaj mogu iskusiti!“ – dojmovi su mladog hodočasnika Johannesa Schlederera iz Altöttinga u Njemačkoj.

On je u utorak 25. svibnja u večernjim satima, zajedno sa svoje dvije prijateljice, s osobnim automobilom stigao na dugo željeno hodočašće u Međugorje na kojem ostaju do nedjelje 30. svibnja.

Od početka ove, 2021. godine, njih troje su 24. njemački hodočasnici u Međugorju (prema statistikama jedne od vodiča za njemačko govorno područje). Trenutno su ovdje još troje hodočasnika iz Njemačke koji su također stigli u osobnom aranžmanu. Johannes kaže da je iznenađen kako je sve išlo vrlo jednostavno (dok je prije mislio kako će uz ovu pandemijsku situaciju biti komplicirano doći), jer su uz negativan PCR test koji je kod njih u Njemačkoj u većini krajeva besplatan, lagano prešli sve granice. A tako će i natrag.

hodocasnici-iz-njemacke-u-medugorju.jpg

Johannesu je inače već 16. put što je ovdje, po zanimanju je stolar i student specijalne pedagogije za djecu u mlade s teškoćama u razvoju. Kada je odlučio krenuti za Međugorje pozvao je sve svoje prijatelje tko želi ići s njim, i javile su mu se samo sljedeće dvije prijateljice iz Münchena: Katharina Hauser, po struci teolog, koja je deseti put ovdje, te Regina Stellner, po struci učiteljica, koja je po drugi put ovdje. Sve troje još ne može vjerovati da se nalaze u Međugorju koje im se prema medijskim prikazima činilo nedostižno. Uživaju u spokoju molitvenih mjesta, molitvi i doživljavanju Međugorja iz jedne sasvim drugačije, intimne perspektive.