ISPRAĆAJ STARE I DOČEK NOVE U MEĐUGORJU

U Međugorju je na Silvestrovo bio prekrasan sunčani dan koji su brojni hodočasnici iz Švedske, Poljske, Češke, Rumunjske, Austrije, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Njemačke, Belgije, Italije, Meksika, Hrvatske i BiH iskoristili za molitvu na Brdima i svete mise po jezičnim skupinama.

MISA ZAHVALNICA

Zadnji dan stare 2021. godine ispratio se tradicionalnom misom zahvalnicom u 18,00 sati koju je predslavio međugorski župnik fra Marinko Šakota uz četrdesetak svećenika i brojne župljane i hodočasnike.

U svojoj se propovijedi osvrnuo na tekst evanđelja istaknuvši kako je Bog dao sebe nama ljudima. „Ali Bog svojima dođe i njegovi ga ne primiše. Imali su zatvorena srca. Svaki dan i mi možemo odlučiti hoće li naše srce biti usko i zatvoreno ili široko kao more. To ovisi o ljubavi. Ako je ljubav u srcu jaka onda je srce široko i otvoreno, u njemu ima prostora. Ima li u našem srcu prostora za Božju Riječ? Ima li u nama prostora i za njegovu Riječ: Vjeruj! Imaj povjerenja u Gospodina. Za njegovu Riječ: Ljubi Boga i bližnjega svoga? Ima li u nama prostora za reći OPROSTI! Ovo je trenutak za razmišljanje o našem srcu. Ima li u nama prostora da Isus nađe boraviše u nama u našoj nutrini u našem srcu? – istaknuo je fra Marinko pozvavši sve prisutne da se sami preispitaju i donesu odluke kojima će zakoračiti u Novu godinu. Svetu Misu je pjesmom animirao veliki župni zbor „Kraljica Mira“.

MOLITVENO BDIJENJE I DOČEK

Molitveni doček građanske Nove godine u Međugorju započeo je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu u 22,00 sata. Klanjanje je predvodio đakon fra Ivan Hrkač, a prekrasnom i svečanom pjesmom, i klanjanje i svetu misu, uzveličao je zbor FRAME uz međunarodne goste koje je vodio prof. Ivan Musa, uz klavirsku pratnju Maria Berišića.

Svečano misno slavlje u 23:30 sati predslavio je general Reda manje braće fra Massimo Giovanni Fusarelli, uz koncelebraciju stotinjak svećenika. Na početku svete mise dobrodošlicu u Međugorje zaželio mu je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a za dolazak mu je zahvalio i međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je na kraju brojnim hodočasnicima na njihovim jezicima čestitao novu godinu.

Kako je prvi dan Nove godine Međunarodni dan Mira i svetkovina Marije Bogorodice , tako se i fra Massimo u svojoj propovijedi uglavnom osvrnuo na dar mira koji je za nas kršćane ne osjećaj nego osoba: Isus Krist je mir naš. Također se osvrnuo i na milosti koje po Bogorodici dobijamo ovdje u Međugorju.

Istaknuo je i kako je u Međugorju prije svega došao kao hodočasnik koji će u molitvi s radošću i vjerom donijeti svoju braću iz Reda manje braće, Siromašne Sestre svete Klare i brojne članove Franjevačke obitelji. Nadodao je: „Hodočastim ovdje kako bih za sve nas zazvao jednu življu vjeru u Isusa Krista, Utjelovljenu Riječ, središte svemira i povijesti. Ovdje sam hodočasnik, kao nasljednik sv. Franje, koji je i sam Isusovu Majku obasipao neizrecivom ljubavlju. U ovome mjestu, u Međugorju, već dugi niz godina brojne osobe vide kako se u njima ponovno pali plamen vjere u slušanju Božje riječi, u slavljenju sakramenata, posebno u sakramentu Pomirenja i Euharistije. I tu se otvara sloboda u otkrivanju dara molitve, osobito kroz šutnju i klanjanje. I zbog toga su mnogi u ovome mjestu doživjeli dar pomirenja i mira, a sve to nalazimo u Djevici Mariji, Bogorodici i našoj sestri u vjeri. Kao što kaže sveti Franjo s Marijom uistinu možemo postati kuća, palača, Božje svetohranište, usred svijeta. Kao i na Njoj, Duh Gospodnji će počivati i na nama, i u nama će pronaći dom i prebivalište. Bogorodica, Kraljica Mira, koja je uzvišenoga Gospodina učinila našim bratom, neka nas nastavi blagoslivljati i pratiti u miru. Sretna vam nova godina! Amen.” – zaključio je svoju propovijed general Franjevačkog reda fra Massimo Giovanni Fusarelli.

Unatoč svježoj i hladnoj noći, brojni hodočasnici, župljani i vjernici iz okolnih mjesta Hercegovine ispunili su crvu, te vanjske prostore oko crkve odakle su molitveni program pratili preko velikih ekrana. Sve je na kraju završilo uz pjesmu i radosno čestitanje Nove 2022. godine za koju jedino znamo da će Marija, Kraljica Mira i dalje pre Bogom zagovarati za sve nas!

Označeno u