JASLICE U CRKVI I IZVAN CRKVE Sv. JAKOVA U MEĐUGORJU

Ovih dana svjedoci smo nečuvene „krađe“ Boga iz Božića, kojeg na svim poljima, mjestima i slikama zamjenjuju komercijalni likovi Djeda Božićnjaka, Orašara i patuljaka-gnoma koji kao da izviru sa svih strana i iz svih trgovina. 

Jadni mali isus na svoj rođendan ostao je još samo prikazan po crkvama i pokojem baš tradicionalnom, katoličkom domu čiji stanovnici nisu dopustili da im ovaj silni „antibožićni marketing“ ispere mozak. A da jest agresivan jest, jer sve ono što se nudi izgleda tako slatko, veselo, „ko' iz američkih filmova“, moderno, cool, baš kao ono božićno… Doista se treba dobro sabrati u glavi kako bi se shvatilo kako to nema veze s NAŠIM PRAVIM, KATOLIČKIM BOŽIĆEM – onim što zapravo slavimo: rođendanom našeg Boga na kojem nije bilo ni bajkovitih Orašara niti magijskih gnoma!

Zato prikazi crkvenih jaslica koje još jedino predstavljaju stvarnu scenu Isusova rođenja imaju dodatnu vrijednost jer ostaju kao jedini „znakovi“ onog ispravnog kojeg mogu vidjeti naša djeca.

UNUTARNJE JASLICE

U župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, jaslice su po prvi puta ove godine izmaknute ispred vanjskog oltara i smještene u lijevi kut crkve, u kut gdje obično stoje pjevači. Bila je to želja časnih sestara franjevki koje služe u župi kako bi unijeli nešto novo u uvijek statični centralni prikaz jaslica. Sada je oltar ostao nezaklonjen te i dalje dominira u centru crkve kako bi i trebalo biti. Jaslice je od već postojećih figura i eksterijera oblikovao akademski umjetnik Toni Kozarić.

VANJSKE JASLICE

Ispred crkve, članovi zajednice Cenacolo prije par dana započeli su izgradnju postavke vanjskih jaslica. Zbog epidemiološke situacije neće biti tzv. „živih jaslica“, nego samo njihov statični postav. Opet kao pravi, katolički ukras i podsjetnik na ono što doista slavimo na Božić: „I Riječ tijelom postade i nastani se među nama!“

Kako trenutno izgleda ovogodišnji postav jaslica u crkvi i izvan crkve sv. Jakova u Međugorju pogledajte u našoj fotogaleriji:

Označeno u