Jesen u Međugorju medjugorje-info.com

Jesen u Međugorju

Studeni je ovih dana kako u cijeloj BiH tako i u Međugorju pokazao svoja dva lica. Dugo vremena bili su prekrasni sunčani i topli dani, a ovi zadnji kao da su svu ljepotu jesenskih boja prebojali u sivilo i kišu. Ipak, niti ovo ružno vrijeme nije zaustavilo one najhrabrije hodočasnike iz cijeloga svijeta da se nastave, preko mnogih administrativnih, epidemioloških i prevoznih prepreka “probijati“ do Međugorja.

Tako je početkom studenoga na hodočašću bila grupa iz Portugala koja je prošla cijelu komplikaciju nakon što im je avioprevoznik jednostavno otkazao planirani let. Stoga su sve rezervacije i bookinge morali mijenjati, ali ipak su došli. Lijepe najave talijanskih hodočašća koja su bila planirana za 11. mjesec nakon otvaranja te zemlje, nakon 15. 10. su otkazana jer je BiH prešla na „listu E ili crvenu listu“, pa im nije dozvoljeno turistički putovati ovdje. Onda su se neki snašli, pa su se uspjeli prijaviti kao humanitarno hodočašće i opet su stigli Majci. Hodočasnici iz Španjolske redovno dolaze kroz cijeli 10. i 11. mjesec, a tu su i iznenađujuće omanje grupe hodočasnika iz SAD-a, Meksika, Argentine, Francuske, Albanije. Prošli tjedan bile su dvije grupe hodočasnika iz Ukrajine, a dvije grupe će doći i sljedeći tjedan – saznaje naš portal medjugorje-info.com.

Zadivljuje saznanje koliko su ljudi širom svijeta povezani s Međugorjem, koliko ga nose u srcu i koliko se silno žele ponovno ovdje vratiti jer se kraj Gospe na Brdu ukazanja osjećaju kao kod kuće. Do zadnjih trenutaka bore se svim mogućim sredstvima organizirati hodočašće, i jako su tužni kad se to na kraju ne uspije. Da nema ove nesretne statističke „crvene liste“ koja ne odražava pravo stanje stvari prema kojem Hercegovina broji vrlo malo zaraženih, sezona hodočašća se kroz 11. mjesec mogla puno bolje nastaviti. Ovako su se neki planovi poništili, ali su se s nadom isplanirali novi dolasci za Božić ili za Novu Godinu! Pa sve u Božje ruke!