Kardinal Ernest Simoni iz Albanije: DOŠAO SAM MOLITI ZA MIR

Ovih dana u Međugorju, kao gost apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Alde Cavallia, boravi kardinal Ernest Simoni iz Albanije.

Albanski kardinal Ernest Simoni (93) proslavio je prošle godine 6. travnja 2021. godine u Firenci 65 godina svećeništva. Veliki dio ovih godina, točnije 28, proveo je u zatvoru radeći teške poslove jer nije htio zatajiti Krista i njegovu Crkvu.

Simoni je danas kanonik u Firentinskoj katedrali. Jedini je živući svećenik koji je svjedočio komunističkim progonima za vrijeme režima Envera Hoxha, koji je proglasio Albaniju „prvom ateističkom državom u svijetu.”

Od dana kada je pušten na slobodu 1990. godine pa do pojave pandemije koronavirusa, nikada nije prestajao obavljati svoju svećeničku službu. Neumorno je obilazio župe i susretao se s vjernicima u Albaniji, Italiji i SAD – u gdje živi veliki broj Albanaca. Kardinalova osobnost ogleda se u njegovim riječima: „Često sam sebi ponavljao i još uvijek ponavljam: tko sam ja, siromah i grešnik, da u svoje ruke uzimam tijelo i krv Kristovu? Danas ponovno potvrđujem svoju ljubav prema Kristu i Crkvi kao što sam to pokušavao učiniti svaki dan u ovih 65 godina.” – kazao je prošle godine na proslavi u Firenci.

Spomen na Kristovu žrtvu stavio je u središte svoga postojanja. Uhićen je 1963. godine na samom kraju slavlja svete mise u Božićnoj noći u svojoj župi u Barbullushu. „Četiri policajca me je brutalno zgrabilo i skoro mi polomili ruke”, prisjeća se kardinal Ernest. Komunisti su ga uhitili zato što je vršio egzorcizme i slavio mise za netom ubijenog predsjednika SAD-a J. F. Kennedya. Zatvorili su ga, mučili i osudili na smrt. Smrtna kazna je kasnije promijenjena u 25 godina teškoga rada. Svete mise je slavio u ekstremnim uvjetima, riskirajući svoj život. „Ostavio bih sa strane mrvice kruha i iscijedio bih grožđe kako bih ih mogao posvetiti.”, ispričao je za Avenire. „Stražari nisu razumjeli što radim pa su mislili da sam lud. Majka Božja me štitila.” – posvjedočio je kardinal koji je cijelo svoje životno svjedočanstvo ispričao Mladima na Mladifestu 2017. godine.

U sklopu boravka u Međugorju, kardinal je posjetio i Dom za nezbrinutu djecu „Sveta obitelj“, a u četvrtak 18. kolovoza koncelebrirao je na večernjoj svetoj misi koju je predslavio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić u koncelebraciji sa mons. Aldom Cavalliem i još 97 svećenika.

Kardinal Simoni uputio je u četvrtak prigodnu propovijed: ”Kao da su nebeski anđeli, nebesa su nam uputila poziv, kako bismo došli na ovo sveto mjesto, kako bismo zajedno molili. Na prvom mjestu za Svetoga Oca Franju, za mir u svijetu, za ujedinjene kršćanskog naroda od Isusa. To je bila poruka pape Franje koji me poslao ovdje na moj prijedlog. Velika čast koja mi je napravljena. Cijeli svijet zna da je najveće čudo koje se izvršava svakoga dana dolazak Isusa Krista na svijet po rukama toliko svećenika na svijetu. Kao što sunce izlazi da bi rasvijetlilo svijet, tako i Isus dolazi kako bi donio svjetlost i mir cijelom svijetu”, istaknuo je kardinal Simoni u propovijedi u Međugorju.

simon