LJUBLJENA DJECA BOŽJA 10. HODOČAŠĆE ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I OSOBE S INVALIDITETOM u Međugorju

Svečanom svetom misom u Dvorani sv. Josipa u Majčinom selu, u nedjelju 19. svibnja u 11 sati, završilo je 10. Hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje je započelo u petak 17. svibnja večernjim molitvenim programom u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Tema hodočašća „Tijelo vaše hram je Duha Svetoga“ (1Kor 6, 19) savršeno je opisala ono što je oko šestotinjak hodočasnika živjelo kroz ove milosne dane. Duh Sveti vodio je župljane koji su besplatno ili sa smanjenim cijenama ugostili ove posebne hodočasnike, a Gospina ljubav vodila je članove zajednice Cenacolo koji su na Brdo ukazanja ponijeli 32 osobe s teškim invaliditetom. Među njima bio je i Ivan iz Slavonskog Broda koji je u budnoj komi već 13 god. Dva mjeseca prije svog vjenčanja Ivan se samo srušio.

Njegova majka Đurđica zavjetovala ga je Kraljici Mira. Od uvijek joj je bila želja da joj sin Ivan dođe na Brdo ukazanja iako se to po ljudski činilo nemoguće. Ovoga puta zahvaljujući momcima iz Cenacola i nosiljci HGSS Ivan je stigao do Majke. Krunicu za sve sudionike koja je započela a u 9 sati vodila je s. Rastislava Ralbovsky iz Đakova, a pjesme je animirala Tihomila Viljetić iz Vinkovaca. Kod 'plavog križa' bila je molitva za one koji su se vratili nakon nošenja na Brdo ukazanja i za sve slabopokretne koje je vodila obitelj Grebenar.

Plodovi Duha: zajedništvo, zahvalnost, pjesma i radost obilježili su i zajednički susret svih sudionika u subotu popodne u žutoj dvorani Ivana Pavla II. Ponovno se na djelu vidjelo koliko je slabost svakog čovjeka zapravo mogućnost da se Bog u njemu proslavlja. To su pokazale sve obitelji s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom koji su pravi heroji života, ljubavi i žrtve, ali i same osobe s invaliditetom koje unatoč svom problemu sretno svjedoče vjeru i rade za Gospodina. O tome je posvjedočio Dario Bezik iz Osijeka, stopostotni invalid skoro potpuno slijep, koji je unatoč tome prvi slijepi turistički vodič na Balkanu i vodi hodočasnike Gospi u Međugorje. Snažno svjedočanstvo borbe za poboljšanje života osoba s invaliditetom kroz svoju Udrugu 'Leptirići' u Metkoviću dala je i Ivana Nikolac iz Šarića Struge kod Metkovića, perspektivna menagerica, djevojka koja je stradala u prometnoj nesreći i ostala potpuno paralizirana od vrata prema dolje. A ipak, Ivana kaže kako je sada s vjerom u Isusa Krista puno sretnija osoba nego što je bila prije: zdrava, a bez vjere!

Treći dan hodočašća u nedjelju 19. svibnja u programu je bila slobodna molitva na Križevcu, a u Majčinom selu (dvorana sv. Josipa) u 10,00 sati je bila organizirana molitva križnog puta za nepokretne i slabopokretne koju je animirano vodila Uduga Ruah iz Zagreba. Vrhunac Hodočašća bila je završna sveta misa prilagođena za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u 11.00 sati koju je predslavio vlč. Ivica Tolla, dugogodišnji duhovnik Laudato TV. U spontanoj atmosferi, koja je pokazala svu jednostavnost i čistoću onih najmanjih, kroz slike, simbole, pjesmu i klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu, snaga Duha Ljubavi progovarala je u svako srce: „Ti si ljubljeno dijete Božje!“

I ovo 10. HODOČAŠĆE ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I OSOBE S INVALIDITETOM u Međugorju ponovno je pokazalo koliko Bog voli malene, koliko se Gospa služi našim slabostima i otvorenim srcima i koliko Duh Sveti djeluje onda kad mi shvatimo kako sami ne možemo ništa!

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u