Međugorje: Blagoslov djece i počeci aktivnosti u novoj školskoj godini

U nedjelju 13. rujna 2020. župljani župe sv. Jakova u Međugorju, osim posebne privilegije proslave blagdana Uzvišenja svetog Križa pučkom misom u 11,00 sati na Križevcu, koju je odredio mjesni biskup fra Alojzije Mišić 1934. godine.; pod svetom misama u 8.00 sati, proslavili su i poseban blagoslov djece, nastavnika, profesora, roditelja i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u obrazovanje i odgoj djece i mladih za početak nove školske godine.

Jutarnju svetu misu u 8.00 sati predvodio je fra Dragan Ružić, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na ustanovljenje i značenje blagdana Uzvišenja svetog Križa. Istaknuo je kako je križ vjerni suputnik svakog čovjeka jer čovjekova grešna narav uvijek teži užitku, lakoći i neodgovornosti. Križ uvijek označava borbu sa tim snagama zla. U njemu je i naša pobjeda jer je sve naše bitke Krist u križu pobijedio i prije nas. „Uzmi dakle križ svoj i slijedi Krista i doći ćeš u život vječni!“ – citirao je fra Dragan rečenicu uz knjige Nasljeduj Krista.

Na kraju propovijedi posebno se obratio učenicima, nastavnicima, profesorima i roditeljima: „Križ je knjiga koju su proučavali svi sveci, sunce u koje su upirali pogled kao posljednju nadu. Sveti Filip Neri je na samrti tražio „dajte mi moju knjigu“ – a ta knjiga je bio križ. Kad su mu ga dali, svetac ga privuče srcu i reče: 'Ovo je moja predragocjena knjiga iz koje sam učio cijeloga života i uz koju svoj život želim završiti'. Isus Krist je učitelj čovječanstva. U njemu svaki učitelj nalazi svoj uzor i uporište. Vi nastavnici niste samo prenositelji pukog znanja, nego ste i putokaz do ovog jedinog istinskog prenositelja pravoga znanja – Isusa Krista. Po vama djeca moraju otkriti sve knjige u kojima se nalaze mudrosti ovoga svijeta, ali u vama učitelji, djeca moraju otkriti ovu knjigu križa – tu jedinu knjigu koja čovjeka može zadovoljiti u trenutku smiraja njegova života, jer je to jedina knjiga koja vodi u kraljevstvo nebesko. Stoga vi nastavnici, ali i vi učenici, pozvani ste promatrati Isusa koji raste u dobi i mudrosti, koji zadivljuje učitelje zakona svojim razumijevanjem Božje Riječi. On ima riječi i za svakoga od nas na početku ove školske godine: tko nastoji spojiti školu i život, vrijednosti kršćanskog humanizma i vrijednosti znanosti i tehnike, neće propustiti zazvati Duha Svetoga koji je izvor milosti i svjetla. Stoga na početku ove školske godine zazovimo Duha Svetoga da dođe u naša srca, da nas pouči pravoj i istinskoj mudrosti tj. križu našega Gospodina Isusa Krista. Amen.“

POČETAK AKTIVNOSTI ZA DJECU; SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE IZ ŽUPE

S početkom nove školske i pedagoške godine, 7. rujna 2020., započinju s aktivnostima i ostale aktivnosti koje nudi župa za djecu, srednjoškolce i studente. Tako se od sljedeće nedjelje 20. rujna ponovno uvodi nedjeljna ĐAČKA MISA u 9.30 sati.

FRAMA (Franjevačka mladež) također započinje sa svojim redovitim susretima u petak 18. rujna u 19,30 sati u Žutoj dvorani. Tada će biti upis novih članova. Iz župe pozivaju sve srednjoškolce i studente iz župe koji žele biti dio Frame da dođu na ovaj susret.

SUSRET MINISTRANATA - prvi susret ministranata je u subotu, 19. rujna u 09,30 sati u Žutoj dvorani. Iz župe pozivaju i nove članove da dođu na susret i da se uključe u ministriranje. U nastavku pogledajte fotogaleriju s jutrošnje svete mise pod kojom je bio poseban blagoslov djece, nastavnika, profesora, roditelja i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u obrazovanje i odgoj djece i mladih za početak nove školske godine. medjugorje-info.com