Mons. Carballo u Međugorju: Ovdje se osjećam kao kod kuće

Ovih dana u Hercegovini boravi Mons. Jose Rodriguez Carballo - tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Došao je kao gost Hercegovačke franjevačke provincije. Razlog njegova dolaska bio je susret s 18 novih zajednica koje borave u Međugorju.

U sklopu posjeta, u petak, 8. studenoga 2019. posjetio je i postulante Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru i održao im kratko predavanje o redovničkom zvanju, a domaćini su mu bili provincijal fra Miljenko Šteko i fra Iko Skoko.

Subotnji dan 9. studenog Mons. Carballo proveo je u Međugorju. Posjetio je također i prostorije Radiopostaje Mir Međugorje otkrivši kako mu je ovo šesti dolazak u Međugorje. Nastavivši: ''I svaki put kada dođem u Međugorje, osjećam se kao da sam kod kuće. I to u kući svoje Majke. Znate da su ovdje dobrodošla sva Njezina djeca. I ja sam ovdje u domu svoje Majke, u Njezinoj kući... A i kako ne kazati da su me braća franjevci Hercegovačke provincije uvijek primali otvorenih ruku, kao brata. Tako da uživam svaki put kada dođem i svaki put to iskusim iznova. Ovdje se osjećam bratom među braćom. I moram zahvaliti našem Svetom Ocu papi Franji što je odabrao nadbiskupa Hosera i što ga je poslao kao svog vizitatora, a na poseban način želim zahvaliti papi Franji na dopuštenju za organiziranje hodočašća u Međugorje.''

O razlogu svog dolaska u Međugorje kazao je: „Došao sam kako bih se susreo s raznim zajednicama koje borave ovdje u Međugorju, ima 18 novih zajednica. Što želim reći? U Crkvi ima mjesta za sve! Kao što su franjevci, tko se odluči za jedan već povijesno utvrđen poziv i zajednicu, isto tako i za nove oblike posvećenog života, pod jednim uvjetom: da hodaju ruku pod ruku s Crkvom i da u središte svog života stave Evanđelje našeg Gospodina Isusa Krista.''

Mons. Carballo predslavio je i večernju svetu misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova uz suslavlje provincijala fra Miljenka Šteke i župnika fra Marinka Šakote koji mu je na početku zaželio dobrodošlicu, te drugih 29 svećenika.

U svojoj homiliji nadbiskup Carballo pozvao je na življenje logike darivanja, ''jer je to Božja logika'': ''Pozivam vas, pozivam i sebe samoga: živjeti u toj logici. Darivati se bez granica. Živjeti za Boga i za druge. Živjeti na način da sništimo sebe u onome što imamo, jer samo tako možemo rađati život za vječni život. Stigli smo ovdje brojni iz različitih krajeva svijeta, u ovo mjesto gdje se dotiče Marijina nazočnost, a Marija je žena koja je u potpunosti živjela tu logiku darivanja, darovala se Bogu, i darovala se drugima'', kazao je mons. Carballo pozvavši da ''iz ove Majčine kuće otiđemo uvjereni da naš život ima smisla samo ako se darivamo, prije svega Bogu, i zbog Boga svima drugima''.

Na kraju misnog slavlja fra Marinko je mons. Carballu uputio poziv da opet dođe na Mladifest sljedeće godine, gdje će imati priliku opet snažno iskusiti milosti Međugorja koje su tolike ljude otvorile za prihvaćanje redovnićkog i svećeničkog poziva.