Obiteljska duhovna obnova za hodočasnike iz Austrije

Zadnji tjedan listopada u Međugorju je obično obilježen brojnim dolaskom austrijskih hodočasnika. To je zbog toga što 26. 10. U Austriji dva dana slave Dan državnosti, praznike koje zatim spoje sa vikendom i tako dobiju više dana koje rado iskoriste za nekakvo putovanje.

Oni koji vjeruju, najčešće tada hodočaste u Međugorje. Ove godine, unatoč pandemiji, bilo je oko 12 autobusa hodočasnika iz Austrije. Među njima bila je jedna zanimljiva grupa koju su vodili bračni par SCHALLAUER. Na hodočašću od 23. – 28. listopada 2021. bilo ih je 42. Grupu su sačinjavale obitelji s djecom i ovo je bilo njihovo obiteljsko hodočašće organizirano poput duhovne obnove za roditelje i djecu.

CHRISTIAN I DANIELA SCHALLAUER koji žive blizu Linza, u braku su od 2002. Roditelji su petero djece, četvero živih i jednog anđela na Nebu. Christian je po zanimanju tehničar i radi u jednom poduzeću, a Daniela je već 16 godina s djecom. Christian je također završio dvogodišnje školovanje u Biskupiji Salzburg za Obiteljskog savjetnika, te dvogodišnji fakultet o 'Teologiji tijela' Ivana Pavla II. Kao bračni par imaju licencu akademije Dr. Josef Rötzer držati duhovne obnove i seminare na temu prirodnog planiranja obitelji. Također sudjeluju u radu nekoliko katoličkih on-line magazina i medija.  

Sva ova materija je itekako korisna za supružnički i obiteljski život. I oni su to namjerno izabrali kako bi imali znanstvene temelje i temelje crkvenog nauka kojima bi mogli potkrijepiti svoja katolička i vjerska uvjerenja.

Sve to dodatno je 'začinilo' iskustvo Međugorja. Naime, Daniela je sa njihovim sinom 2011. godine na poziv prijatelja prvi puta došla na hodočašće u Međugorje. Ono ju je toliko ojačalo, toliko ju je učinilo radosnom i toliko ju je povezalo sa njihovim sinom Davidom; toliko su bili u duhu ojačani, da su odlučili slijedeće godine doći svi, kao obitelj. Na tom hodočašću su iskusili koliko ih je sve ojačalo u obiteljskoj povezanosti i odnosima, te duhovnosti, a sam voditelj Gϋnter koristio ih je kao pomoćnike i animatore za manju djecu u grupi. Nakon još dva zajednička hodočašća s Gϋnterom, on im je kazao da bi bilo vrijeme da oni sami započnu organizirati svoje grupe.

„Poput fra Slavka i mi smo uvijek provjeravali da li neku našu ideju i Gospa želi. Tako smo i sada sjeli i molili i zaključili: 'Gospe, mi krećemo na hodočašće, ali ako ti napuniš autobus hodočasnicima! Ako se oni skupe, onda ćemo znati da je to Božja volja i još ako nam pošalješ svećenika koji će nas duhovno voditi, jer mi nismo htjeli ići bez svećenika!'“  - pripovijeda Christian. I autobus se napunio, a na sam dan puta došao im je i svećenik vlč. Mattias i tako su krenuli.

„Odmah smo željeli naša hodočašća posebno organizirati tako da budu prilagođena za obitelji – što znači da ne bude puno programa, previše molitve, nego da to bude jedno vrijeme gdje će se obitelji i odmoriti, imati vremena da budu zajedno družeći se uz pizzu, igre, izlete, ali gdje će biti i vrijeme za svetu misu, korisna predavanja i zajedničku molitvu.“ – objašnjava Daniela.

Tako organiziraju npr. da Daniela napravi radionice za djecu na kojima crtaju, prave ručne radove… a za to vrijeme Christian ima predavanje za roditelje na kojima im govori o važnosti sakramenta ISPOVIJEDI I POMIRENJA. Gledaju organizirati za dečke npr. da igraju nogomet, a curice da rade nešto interesantno za njih, ili da im oni pričuvaju djecu, kako bi bračni parovi mogli biti malo zajedno.

Hodočašća organiziraju već 4 godine, trudeći se da bude dva puta godišnje: tjedan prije Uskrsa i sada u listopadu kad je Nacionalni praznik prema kojem imaju dva neradna dana. Osjećaju u srcu kako je ovo posebno vrijeme u kojem treba ojačati obitelji, kako bi mogle pravu katoličku vjeru i ljubav prenositi na svoju djecu i osposobiti ih da se odupru izazovima sve bezbožnijeg svijeta.