Održan prvi susret "VJERE I SVJETLA" iz Međugorja

Znakovito je da se ovogodišnji prvi susret zajednice Vjera i svjetlo iz Međugorja, koja je dio međunarodnog pokreta Vjera i svjetlo, dogodio baš na obljetnicu zadnjeg Gospinog ukazanja u Fatimi, kad se dogodilo tzv. ČUDO SUNCA, 13. 10. 2018.

Znakovito zato, što je Gospa Fatimska nekako od početka pratila ovaj projekt u čijem su srcu osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelji. Bit susreta je da se i ovim osobama s teškoćama omogući biti dio molitvenog i liturgijskog života crkve, da i oni mogu sudjelovati u sv. Misi na svoj način, a ne, kao što reče jedna majka prisutnog dječaka s autizmom: "Za vrijeme mise uvijek smo negdje vani... "

Cilj je također i stvoriti zajednicu ljudi koji se međusobno podupiru, pomažu i uče vidjeti i prepoznavati u osobama s teškoćama onaj Božji biser skriven u njihovom čistom srcu, ali isto tako i neke druge darove, poput radosnog osmjeha, zahvalnog pogleda, glumačkog talenta, pjevačkog, likovnog...

Ovaj prvi susret zbio se u Majčinom selu, idealnom mjestu zbog prilagođenog prostora, igrališta i dječje podrške iz samog Sela. U 16,00 sati tridesetak okupljenih zajedno se pomolilo, djeca iz Sela su im priredila malu predstavu koja je kroz razgovor dviju zvjezdica govorila o vrijednosti svakog života, družili smo se kroz pjesmu i neke početne informacije, U 17,00 sati uslijedila je sveta Misa koju je predmolio fra Zvonko Benković a lijepo pjesmom animirali mladi iz međugorske FRAME. Djeca su pratila čitače, oživjela opisani događaj iz Evanđelja, prinosila darove za molitvu vjernika i na kraju su animirala zahvalnu molitvu Hvalospjeva stvorenja sv. Franje. Fra Zvonko je svojim jednostavnim riječima sve ohrabrio na ovom putu žrtve i ljubavi. Sve je završilo oko 19,00 sati nakon kratkog zajedničkog druženja uz kolačiće, pizzu i sokove koje su pripremili prijatelji i članovi Zajednice. Bilo je doista lijepo i toplo, jednostavno a bogato, jer je i jedan osmjeh djeteta s teškoćama ili jedan uspjeh da dijete s autizmom proboravi na cijelom programu i učestvuje u svemu, već svakako veliki uspjeh. Nadamo se s toga da će se ova jednomjesečna druženja i dalje nastaviti i pozivamo sve koji osjećaju kako ovdje pripadaju, da se slobodno uključe.