Održana Hodnja mira: U ZNAKU BLAGOSLOVA

U ponedjeljak (24. lipnja) na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja i na uočnicu 38. obljetnice Gospinih ukazanja, u 6,15 sati u jutro na vanjskom oltaru franjevačkog samostana Svetog Ante na Humcu kod Ljubuškog, fra Dario Dodig, gvardijan samostana, pozdravio je i blagoslovio hodočasnike okupljene zbog molitvenog hoda tj. međunarodne Hodnje mira.

Hodnju je zatim uz molitvu započeo međugorski župnik fra Marinko Šakota uz fra Zvonka Benkovića i još dvadesetak svećenika i nekoliko đakona koji su se izmjenjivali u nošenju križa koji je bio na čelu kolone. Kolona hodočasnika koja je bila brojnija nego prošle godine uglavnom se sastojala od hodočasnika iz Poljske i Ukrajine i tek nekolicina župljana. Ipak bilo je lijepo vidjeti i dvojicu predstavnika molitvene Gospine grupe mladih, Marina Planinića i Radoslava Šegu koji je o ovom hodu posvjedočio: „Evo i ove godine prisustvovao sam Hodnji mira u kojoj smo hodajući prema međugorskoj crkvi molili, pjevali, slavili i radovali se hodajući ispod našeg žarkog hercegovačkog sunca koje ovom našem hodu daje poseban „žar i slatkoću žrtve“! Osjećam se pozvanim ovdje biti jer nas Gospa inače poziva na pokoru i žrtvu za mir. Poziva nas da budemo mirotvorci – donosimo mir u sebi i oko sebe. Zato ovaj hod prikazujemo za tu nakanu. Osjećao sam ove godine veliku milost i ispunjenje, a posebno me dirnula gesta jedne grupe poljskih hodočasnika na ulazu u Međugorje, koji su se spustili na koljena pred križem i cijelom kolonom u iskazivanju poštovanja i udivljenja Kristovoj i našoj žrtvi.“

Dirljive su bile i geste pojedinih mještana koji su hodočasnike dočekivali s osvježenjem i pozdravima. Oko 10,00 sati kolona je stigla pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova, gdje ih je dočekao fra Zvonimir Pavičić s Presvetim. Nakon kratkog klanjanja svi su primili Božji blagoslov.