Otvorenje izložbe „Zoran Filipović 1991.”

Izložba „Zoran Filipović 1991.”, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića, bit će otvorena u srijedu, 15. lipnja 2022. u dvorani sv. Josipa u Majčinom Selu s početkom u 20 sati.

Skup će pozdraviti Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

Ova je izložba prvotno postavljen u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, u jesen 2016. godine, povodom 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Izložba govori isključivo o prvoj godini rata - 1991., koja je ujedno bila i najteža i najsurovija godina Domovinskog rata, s brojnim ljudskim žrtvama i strašnim materijalnim razaranjima. Teritorijalno ova izložba pokriva sva važnija ratišta; od Vukovara na istoku zemlje do Dubrovnika na njenom krajnjem jugu. Izložbu čini 120 kolor i c/b fotografija opremljenih u masivne drvene rame sa staklom formata 80x80 cm. Cijela je izložba pohranjena za transport u 6 velikih drvenih transportnih sanduka s kotačićima i dostupna je za izlaganje na zahtjev. Od njenog prvog postavljanja izložba je putovala i postavljana po cijeloj zemlji promičući vrijednosti Domovinskog rata i velike žrtve Hrvatskih branitelja pri stvaranju samostalne suvremene demokratske Republike Hrvatske. Izložbu prati i istoimena divot monografija.

Zoran Filipović profesionalni je fotograf i pisac rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. godine živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt-dizajnom.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Vlade HNŽ-a i HNS-a BiH, a bit će otvorena do 29. srpnja 2022. godine.