Poljski hodočasnici najavljuju nove dolaske u Međugorje

Početak mjeseca svibnja u Međugorju obilježili su dolasci nekolicine poljskih hodočasničkih grupa.

Tako je nakon dugih mjeseci odsutnosti ovdje ponovno Edward Kociubinski, voditelj turističko-hodočasničke agencije "MAGNIFICAT" sa grupom od 35 poljskih hodočasnika. Inače njegova agencija djeluje od 1993. godine u poljskom gradu Rzeszówu i jedna je od onih koja možda najviše puta godišnje organizira hodočašća iz Poljske za Međugorje.

edwardovi-poljaci.jpg

Grupu hodočasnika u samo par dana okupila je gospođa Pani Stasia kojoj je ovo 25. hodočašće u Međugorje. Ona je pozvala svoju rodbinu, prijatelje, poznanike – znala je tko proživljava neku krizu, bol, poteškoću (poput jedne hodočasnice koja je nedavno izgubila supruga), i samo bi im rekla: „Nemoj uzimati lijekove, tvoj lijek čeka te u Međugorju. Hajde, dođi svojoj Majci, ona te zove!“ I svi su se odazvali. Na žalost jednoj hodočasnici je PCR bio pozitivan, pa je morala odustati. Ostali su stigli bez problema na granicama jer su cijelim putem od 25 sati vožnje intenzivno molili da sve prođe u redu.

Krenuli su u subotu 1. svibnja, u nedjelju 2. svibnja u jutarnjim satima slavili su misu u Tihaljini i produžili za Međugorje gdje ostaju do petka 7. svibnja, a sljedeći dan će biti u Poljskoj. Bilo je još ljudi zainteresiranih za hodočašće, ali zbog epidemioloških mjera nije se mogao povećati broj hodočasnika, stoga Edward planira sljedeće hodočašće za nekih desetak dana. Nitko se ne boji putovanja, svi osjećaju jedan veliki Gospin poziv da dođu ovdje te kažu: „Ni treći svjetski rat neće nas spriječiti da opet dođemo k našoj Majci! I dolazit ćemo sve do smrti!“!

U Međugorju je također i druga grupa poljskih hodočasnika iz Krakowa. Dolaze sa agencijom „Pielgrzymki WAJ“ i ima ih 39, među kojima je i troje djece. WAJ znači Wspólnota Akademicka Jezuitów (Isusovačka akademska zajednica) koju su osnovali studenti Krakowskog sveučilišta sa sjedištem u Bazilici Svetog Srca Isusova u Krakowu. Postoji od 1969., te organizira hodočašća u različita svjetska svetišta, a od 2001. započinju i hodočašća u Međugorje. Ove godine, nakon ovog hodočašća od 1. – 9. svibnja, u planu su im još 7 dolazaka. Sljedeće hodočašće bilo bi za Obljetnicu Gospina ukazanja. Inače ovo je prvo hodočašće za organizatora Jana nakon rujna 2020. Jan je posvjedočio da je sada u Poljskoj lakše stanje, nema policijskog sata, škole i cijeli život polako se vraća u normalu što im daje nadu da će se i planirana hodočašća u Međugorje ove godine ipak ostvariti.

janovi-poljaci.jpg