Posjet međugorskih vodiča crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru Društvo vodiča za hodočasnike u župi Međugorje

Posjet međugorskih vodiča crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru

Društvo vodiča za hodočasnike u župi Međugorje iskoristilo je ove mirnije siječanjske dane hodočasničke sezone za osobnu edukaciju. Tako su na poziv gvardijana franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, fra Danka Perutine, u srijedu 26. siječnja 2022. organizirali posjet ovom velebnom franjevačkom samostanu i njegovim nedavno završenim monumentalnim mozaicima. 

Nakon obilaska i objašnjavanja značenja mozaika i onoga što prikazuju, posjet se za tridesetak prisutnih vodiča, nastavio zajedničkim druženjem.

Podsjetimo kako je franjevačka crkva svetog Petra i Pavla u Mostaru bila uništena u srpsko-crnogorskom granatiranju Mostara 1992. godine. Nakon rata krenulo se s njezinom ponovnom izgradnjom, a obimni građevinski i umjetnički radovi još uvijek su u fazi dovršavanja.

Uređenje cjelokupne unutrašnjosti crkve povjereno je umjetniku, isusovcu, pateru Marku Ivanu Rupniku i umjetničkoj akademiji „Centro Aletti“ iz Rima. „Centro Aletti“ je zajednica koja proučava međusobne utjecaje katoličke vjere i kulturne dinamike našeg vremena, imajući u vidu kršćanske tradicije istoka i zapada, povezujući ih tako da upućuju na živoga Krista.

Tako su 2018. završeni radovi kompletnog oslikavanja svoda (550 m2 na visini od gotovo 30 m) na kojima su prikazani ciklusi iz života Abrahama, Josipa Egipatskog i Mojsija, te luk u mozaiku s prikazima iz starog zavjeta, Jaganjcem na prijestolju i drugim ukrasima.

U svibnju 2019. dodana su 2 bočna zida s Kristovim ciklusom (s prizorima od Navještenja do Raspeća), tj. daljnjih 300 m2 slike.

U ožujku 2021., nakon puna dva tjedna rada, završen je mozaik oltarske apside kojeg su radili Marko Ivan Rupnik i 24 umjetnika iz spomenute umjetničke akademije „Centro Aletti“ iz Rima.

U središnjem dijelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

S lijeve i desne strane u planu je mozaik od 80 cm, sa po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od sv. Bazilija, preko sv. Grgura i sv. Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, bl. Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji će biti u mozaiku vinove loze. Ispod tog mozaika će biti Križni put koji će se raditi u bronci.“

Inače, Franjevačka crkva u Mostaru je jedan je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi. Ima najviši zvonik u BiH visok 107 m.

Fra Danko inače voli istaknuti kako je „ovo je jedno veliko djelo koje čovjeka privlači Bogu i poziva na preispitivanje života. Cilj je umjetnosti da u čovjeku probudi one najdublje čežnje, a to je uvijek čežnja za mirom, ljubavlju i dobrotom. Često se događa da mi idemo ispred ili iza Krista, a trebamo biti u Kristu. Ovaj mozaik svojom ljepotom i ozračjem koje vlada u crkvi čovjeka nekako gura u to područje duhovnosti“.