Prijave za blagoslov Obitelji

Iz Župnog ureda sv. Jakova u Međugorju pozivaju da se sve nove obitelji koje nisu obuhvaćene starim popisom za blagoslov obitelji u idućim danima prijave u Župni ured.

Što treba znati o „BLAGOSLOVU KUĆA“

BLAGOSLOV KUĆA je zapravo “godišnji blagoslov obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”.
Već nakon Božića, na dan sv. Stjepana započinje blagoslov obitelji, a traje do Nedjelje krštenja Gospodinova, tj. do kraja božićnog vremena, osim u većim župama gdje svećenik ne stigne obaviti pohod, pa se blagoslov produži ili ima pomoć bogoslova, đakona ili drugog svećenika.
Osim što se blagoslivlja prostor gdje obitava obitelj, naglasak je i na važnost blagoslova članova koji prebivaju u toj kući. Obitelj je pozvana živjeti zajedništvo i pomagati jedni drugima u spasenju. Zato je ovo jedan od važnih kršćanskih činova kako bi obitelj zajedno molila, a članovi se u molitvi mole za Božji blagoslov koji silazi na članove obitelji koji u zajedničkom prostoru žive te dijele dobro i loše, da bi mogli kršćanski živjeti, uvažavati se i biti jedni drugima potpora. Vrlo je važno pritom biti otvoren Bogu jer zapravo djelotvornost blagoslova ovisi o ljudima koji vjeruju u to što mole.

VAŽNA PRISUTNOST SVIH UKUĆANA

Mnogo puta se govorilo o tome da je bitno da je cijela obitelj kod kuće taj dan jer tako zajednički svjedoče i obnavljaju svoju vjeru, ali i podsjećaju na malu crkvenu zajednicu. Uz članove obitelji, potrebno je pripremiti i ove predmete u prostoriji: svijeću, raspelo, blagoslovljenu vodu, ali i Bibliju.

Osim toga, dolazimo i do financijskog djela koji je često tema rasprava. Mnogi danas na samu pomisao blagoslova kuća i obitelji vide pitanje novca, a gubi se temeljni smisao blagoslova koji se ne može platiti nikakvom novčanom sumom.

Novčani dar nešto je posve drugo; daje se za crkvene potrebe, i to samo onoliko koliko se može dati. Nigdje nije propisano da se nešto mora i koliko se mora dati. Običaji u mnogim župama su da se tijekom blagoslova daje novčani prilog za Crkvu (obavezni godišnji dar župljana koji se brinu za svoju zajednicu i župu). Svatko tko je dio neke zajednice, taj i prirodno želi doprinijeti na neki način i to koliko može. Tu spada pokrivanje režija i troškova u župi, naknada za župnika, plaće zaposlenih u župi, radovi.

Podsjetnik vjerničke obaveze; u petoj Crkvenoj zapovijedi piše: “Doprinosi za crkvene potrebe.”

NALJEPNICA
Nakon blagoslova, svećenik obitelji ostavlja naljepnicu na kojoj se nalazi slika, godina blagoslova, ali i tri slova, a to su C + M + B, a označavaju inicijale triju kraljeva. No da bi se lakše shvatilo, u hrvatskoj verziji redoslijed je malo drugačiji; G+M+B, Gašpar, Melkior i Baltazar.

Postoji i drugo značenje tih inicijala, a označuje akronim latinske rečenice kod blagoslova.

C je Christus, M je mansionem, a B benedicat, što znači: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom.

Po tome se znalo da je neka obitelj primila blagoslov kuće.