Promocija filma MOJA VOLJENA HRVATSKA u Majčinom selu

U subotu 2. travnja s početkom u 14,00 sati u Majčinom selu započela je promocija filma „Moja voljena Hrvatska“.

Dio je to hercegovačke turneje koju je organizirala Udruga UVIJEK VJERNI, Hrvatskih navijača Herceg Bosne. Projekcije su još održane u Ljubuškom, Širokom Brijegu te Mostaru. Ipak gosti su priznali da im je biti u Međugorju posebno iskustvo i čast, zbog Gospe i zbog vjere.

U uvodnom dijelu sve prisutne posjetitelje u ime Majčina sela pozdravila je voditeljica Paula Tomić između ostalog rekavši:
„Kršćanin je sretan čovjek zato što se u svim svojim životnim situacijama uvijek može konfrontirati sa likom i osobom Isusa Krista. Pa i onda kad si nepravedno osuđen, kad je proces protiv tebe montiran, kad si izgubio dobar glas, kad su te svi napustili… možeš naći snagu u Isusu jer je i on sve to već prošao. I dapače, on nam je pokazao koliko su LJUDSKI SUDOVI relativni i nevažeći… On je razotkrio svu njihovu nepravednost….

I ti si Josipe, nažalost, imao prilike osjetiti svu ovu lažnost i igru zla na svojoj koži. Ali očigledno, Bog te je trebao kao svoje „nevino janje“ ali i kao svog svjedoka. I vjerujem da ti je Bog dao dovoljno milosti da kroz sve te nedaće neokaljan prođeš, a dao ti je i pokojeg Šimuna Cirenca da ti pomogne nositi križ…

Zato nam je drago što si danas ovdje, da nam osobno i preko filma posvjedočiš kako je važno ustrajati u vjeri i pravim, iskrenim vrijednostima života: a to su ISTINA; LJUBAV; VJERA; OBITELJ I DOMOVINA!!

Drago nam je i što je projekcija ovog filma baš u Majčinom selu, čija je misija od fra Slavka pa do fra Dragana danas, osim zbrinjavanja potrebitih, bila uvijek i ODGOJNA!!!! Fra Slavko je običavao govoriti: „Sve za djecu, sve za odgoj djece!“ – znajući kako odgoj čini čovjeka!

Drago nam je stoga što ti Josipe u sebi kao čovjeku svjedočiš ove vrednote katoličkog odgoja i obiteljske ljubavi koje su od tebe i napravile ovog čovjeka danas – čovjeka s iskrenim i otvorenim srcem koji se nije stidio tada, na toj kobnoj utakmici podijeliti s cijelom nacijom ništa drugo nego ISKRENU ZAHVALNOST BOGU I LJUBAV PREM ADOMOVINI! – Mislim da smo svi to mogli osjetiti, a samo oni koji su bili TVRDA i ZLA srca mogli su to protumačiti drugačije.“
Nakon toga sve prisutne su pozdravili i Jakov Sedlar (režiser filma) i glavni protagonist filma, hrvatski reprezentativac Josip Joe Šimunić.

Glazbenim točkama uzveličali su ovu prigodu Tamburaški orkestar „Misericordia“ iz Šurmanaca sa mezzosopranisticom Monijom Jarak, te klapa Trebižat.

Nakon projekcije uslijedila su pitanja, završni govor koji je svima uputio fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčinog sela, a zatim su organizatori podijelili djeci iz Majčinog sela prigodne poklone HNS-a.
Film „Moja voljena Hrvatska“ koji nije nikoga ostavio ravnodušnim, traje 67 minuta, režirao ga je Jakov Sedlar, scenarist je Hrvoje Hitrec, a nastao je u produkciji Jerusalem filma.

Priča je to o Josipu Šimuniću, hrvatskom nogometašu koji je rođen 1978. g. u Canberri, u Australiji, čiji su roditelji iz Fojnice sedamdesetih godina otišli trbuhom za kruhom u nepoznato, u Australiju. Josip je od malena volio nogomet i imao je sjajnu nogometnu karijeru začinjenu sjajnim nastupima, čak 105 puta, u hrvatskom dresu. Nažalost, Šimunićeva karijera završila je naprasno, zbog uzvika “Za dom” i “U boj” nakon kvalifikacijske utakmice protiv Islanda kojom se Hrvatska plasirala na svjetsko prvenstvo 2013. u Brazilu.

Josip je iako proganjan i omalovažavan ustrajao u svojoj borbi za ISTINU, unatoč suspenziji Fife koja je značila i prekid njegove karijere. Upravo ovim filmom Joe, kako ga od dragosti zovu prijatelji i suigrači, želio je samo jedno –„ispričati nešto o sebi umjesto da neko drugi, zlonamjeran priča priče o njemu.“

Danas je Josip pomoćni trener hrvatske reprezentacije, ali njegova bitka za Istinu o sebi ali i za Istinu o hrvatskom narodu još traje jer je tako teško dokazati da Hrvati nisu ustašoidni i fašistoidni narod ako se voli svoje. Film donosi priču o Josipovom životu, ali i priču o životima Hrvata u iseljeništvu, o ljubavi prema svom narodu, vjeri i domovini s naglaskom na bitci za slobodu za nesputano i ni protiv koga upravljeno izražavanje nacionalnih osjećaja, o samosvijesti i plemenitom domoljublju.