Proslava 25. obljetnice osnutka Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje

U ponedjeljak, 7. studenog, u Međugorju će se obilježiti 25. obljetnica osnutka Društva vodiča za hodočasnike.

Proslava započinje večernjom svetom misom u 18 sati u crkvi sv. Jakova i nastavlja se prigodnim programom i druženjem u dvorani Ivana Pavla II.

Društvo vodiča za hodočasnike osnovano je 1991. godine s ciljem pomoći hodočasnicima koji dolaze u Međugorje. Svi su članovi Društva prošli duhovnu i stručnu edukaciju na seminarima koje organizira župa, te s uspjehom položili predviđene ispite. Osim činjenice da svoju službu obavljaju na preko deset stranih jezika, važno je istaknuti kako članovi Društva imaju kontinuiranu edukaciju kroz redovite mjesečne molitveno-informativne susrete, kateheze, duhovne pripreme, predavanja iz Biblije, povijesti i sl., kako bi uistinu mogli pružiti najkvalitetnije usluge u području svoga rada i djelovanja. Poseban se naglasak stavlja na pravilno prezentiranje povijesti hrvatskog naroda, događanja u Međugorju, te na sprječavanje zloporabe mjesta molitve, ukazanja i poruka i fanatizma, a sve kako bi se hodočasnicima omogućilo istinsko iskustvo hodočašća.

Svaki pojedini vodič svoj rad s hodočasnicima zasniva na zajedničkom življenju hodočašća sa skupinom koju vodi. Promiče se jednostavna i od Crkve preporučena marijanska pobožnost, molitva krunice, te molitva u tišini, Križni put, i dakako sudjelovanje na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi. Članovi Društva su educirani i za prijevode, te, osim klasičnih usluga vođenja, u velikoj mjeri daju svoj doprinos pružajući i usluge prevođenja. Sukladno zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini, članovi su prošli edukaciju i položili stručni ispit i za turističke vodiče, kako bi hodočasnike mogli pratiti i u obilascima svetišta ali i povijesnih i kulturnih znamenitosti u našem kraju, doprinoseći i na taj način obogaćenju hodočašća. Pritom dakako nastoje kako bi hodočasnici sudjelovali i na katehezama i susretima organiziranima u župi Međugorje.

Popis vodiča i njihove kontakte možete pronaći na web stranici:

www.vodici-medjugorje.com

www.medjugorjeguides.com