Proslavljen dan vrtića u vrtiću sv. Mala Terezija u Međugorju

Dječji vrtić koji od 1996. godine djeluje u Majčinom selu, po želji francuskih hodočasnika koji su ga financirali, posvećen je francuskoj svetici sv. Maloj Tereziji, najmlađoj crkvenoj naučiteljici, redovnici karmelićanki, zaštitnici misionara i književnika.

U vrtiću se ispod prelijepog kipa svetice koji je dar obitelji Berišić iz Međugorja, nalazi i svetičina relikvija kojoj se svi djelatnici i djeca svakodnevno utječu. Odnedavno vrtić je bogatiji i za relikvije roditelja sv. Male Terezije, svetog Louisa Martin i svetu Marie-Zélie Guérin. Papa Franjo ih je 18. listopada 2015. u tijeku Druge biskupske sinode na kojoj se raspravljalo o obitelji, na Svjetski dan Misija, a ujedno i na 90 godina nakon proglašenja svetom Terezije od Malog Isusu - proglasio svetim. Njezini roditelji su primjer obiteljske svetosti, bračnog poziva i duboke vjere.

Ne čudi stoga, što je blagdan ove svetice, 1. listopada izabran i za DAN VRTIĆA i uvijek se za njega danima pripremaju sva djeca vrtića raznim radovima, pjesmama i atmosferom.

Kako ove godine svetičin blagdan pada u subotu, sveta misa kojom se posebno obilježio ovaj dan služena je u petak 30. rujna u 10,00 sati, a predslavio ju je ravnatelj Majčinog sela fra Dragan Ružić. Okupljenoj razdraganoj i raspjevanoj dječici, djelatnicima Vrtića i Sela te okupljenim roditeljima, fra Dragan je uputio prigodne riječi:

„Zaista vam kažem, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, neće ući u Kraljevstvo Nebesko. Vidimo kako su ove Isusove riječi nevjerojatno snažne, oštre, rekli bismo. Ulazak u Kraljevstvo Nebesko uvjetovan je obraćenjem, odnosno promjenom našeg postojanja, koje se sastoji u tome da postanemo kao djeca. Proroci i Ivan Krstitelj propovijedali su kako je za obraćenje potrebno učiniti neka određena djela. Isus međutim definira obraćenje okretanjem smjera za povratak na izvorno raspoloženje uma za koje Isus kaže da ga posjeduju samo djeca.

Braćo i sestre, ova svetica koju danas slavimo, sv. Terezija je savršeno razumijela ovu Isusovu misao i htjela je da cijela Crkva ovu Isusovu misao stavi u središte svoga naučavanja.

Na što Isus misli kada u sredinu stavlja ovo dijete? Nije Isusu naivan da idealizira dijete koje još uvijek nema razvijenu sposobnost potpunog korištenja slobodne volje, ali on zna da dijete ima neke karakteristike koje odražavaju onaj naš početni, izvorni bitak – početnu postavku iz koje smo narasli kao kršćani. Da upravo to stanje izražava Istinu o Bogu. A koji je to izvorni oblik u koji smo ukalupljeni i koji je bolje izražen u djetinjstvu? Taj izvorni oblik postojanja ima 3 elementa:

1. Spoznaja da sve što postoji je dar Božji, čista nezaslužena milost koju nam Bog u svojoj milosti daje. To živi dijete jer živi u ovisnosti o odraslim osobama.

2. Drugi temeljni stav djeteta je zahvalnost. Zahvalnost je bit kršćanskog postojanja. Dijete je u potrebi zato je izvorno zahvalno. I roditelji uče dijete da kaže prve riječi MOLIM I HVALA!

3. Treći element djeteta je intimno sudjelovanje u životu roditelja. Tako i mi trebamo željeti sudjelovati u intimnom životu Crkve. Sv. Mala Terezija je željela biti srce Crkve, a to je ljubav!

Koji je dakle krajnji uvjet za ulazak u Kraljevstvo? Postati kao djeca, prepoznati sebe pred Ocem kao potrebnima njegove milosti, besplatne ljubavi i njegova velikog milosrđa! Za sve nas je to poziv da postanemo kao djeca!“ – istaknuo je fra Dragan.

„Ovaj petak je, osim proslave DANA VRTIĆA bio i DAN OTVORENIH VRATA vrtića, stoga su roditelji i prijatelji slobodno mogli ući u vrtić i pogledati kako se u njemu radi. Roditelji su od svoje djece mogli uzeti prigodne čestitke koje su im djeca pripremila za sv. Malu Tereziju i bili su oduševljeni što su nakon 2 godine zbog epidemioloških mjera, mogli ponovno kročiti u prostorije u kojima su i mnogi od njih odrastali i sazrijevali!“ – kazala je na kraju voditeljica vrtića Darija Juričić.