PROSLAVLJEN USKRS U MEĐUGORJU

Mir, duhovnost i molitva. Razlozi su zbog kojih svake godine tradicionalno uoči i za vrijeme Uskrsa u Međugorju boravi velik broj domaćih i inozemnih hodočasnika. 

Ove godine govori se o brojci od oko 5000 noćenja. Najveći kršćanski blagdan spremno su dočekali i brojni svećenici, posebno zbog pojačanog broja vjernika koji su se kroz sve svete dane ispovijedali.

Osim pojačane molitve i gužve na međugorskim molitvenim mjestima, a posebno Brdu ukazanja i Križevcu, najposjećeniji su bili obredi vazmenog trodnevlja.

VELIKI ČETVRTAK
Na Veliki četvrtak – Dan ustanovljenja Euharistije i svećeničkog reda, misa Večere Gospodnje slavljena je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju. Predslavio ju je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli uz koncelebraciju međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i više od šezdeset svećenika, među kojima su bili i međugorski župni vikari.
”Sve je počelo u onaj dan u kojem smo s Marijom, Isusovom Majkom, bili ustrajni i složni u molitvi te smo primili Duha Svetoga. I mi danas, na Veliki četvrtak možemo razumjeti vrijednost svoga poziva i poslanja samo po prisutnosti Duha Svetoga u nama te u ustrajnoj i složnoj molitvi. Molimo, molimo, molimo da bi Duh Sveti bio uvijek živ u nama”, zaključio je svoju propovijed na misi Večere Gospodnje nadbiskup Aldo Cavalli.

VELIKI PETAK
Križni put na Križevcu
Na Veliki petak je već tradicionalno tokom cijelog jutra molitva križnog puta za hodočasnike na Križevcu svakoga sata na drugom jeziku. Na hrvatskom jeziku Križni put je započeo u 11 sati, a predmolio ga je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. Na njemu je sudjelovalo tisuće hodočasnika i župljana. 

Obredi Velikog petka
Obredi Velikog petka zbog mnoštva župljana i hodočasnika slavljeni su na vanjskom oltaru. Započeli su ove godine ranije nego obično, tako je svetu krunicu u 16,00 sati predmolio fra Karlo Lovrić, a obredi Velikog petka započeli su u 17,00 sati. Glavni celebrant je bio fra Antonio Primorac, a koncelebrirarli su fra Zvonimir Pavičić i đakon fra Marin Mikulić. Muka je bila pjevana, a nakon obreda uslijedilo je čašćenje i ljubljenje križa koji su na više mjesta svećenici ponijeli među puk. Križ je ostavljen izložen za osobnu molitvu na vanjskom oltaru do 21 sat.

VELIKA SUBOTA - VAZMENO BDIJENJE
Obrede Vazmenog bdijenja u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predvodio je međugorski župni vikar fra Jure Barišić koji je i predslavio sveto misno slavlje. S njim je u koncelebraciji bio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać te još 60-ak drugih svećenika. Molitva svete krunice koju je predmolio fra Josip Marija Katalinić započela je u 20 sati, a obredi Vazmenog bdijenja su započeli u 21 sat ispred crkve sv. Jakova gdje se plamenom iz ognja upalila uskrsna svijeća, nakon čega se u procesiji došlo do oltara. Potom je fra Zvonimir Pavičić otpjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći koja predstavlja Krista koji je Svjetlo. U prigodnoj propovijedi fra Jure Barišić je naglasio da je Uskrsno bdijenje središnje slavlje kršćanstva.
„Kako će Isusovo svjetlo rasvijetliti svijet, ako ne preko onih koji se njegovim imenom zovu kršćani i kojima je hodajući prašnjavim proplancima Palestine ostavio nalog: tako neka vaša svjetlost svijetli pred ljudima da vide vaša dobra djela i proslave oca koji je na nebesima!? Zato je na nama kršćanima velika odgovornost što činimo s tim svjetlom. Posebno roditelji, kad vam je na krštenju vaše djece pružena svijeća čuli ste riječi: Vašoj se brizi roditelji i kumovi povjerava da podržavate ovo svjetlo. Ispitajmo svi svoju savjest prenosimo li vjerno to svjetlo, svjetlo vjere svojoj djeci, svojoj obitelj i svojoj okolini u kojoj živimo”, kazao je fra Jure.

USKRS
Uskrsna nedjelja protekla j eu Međugorju vrlo svečano. U župnoj crkvi sv. Jakova tijekom dana proslavljene su četiri svete mise na hrvatskom jeziku, jutarnje u 7, 8 i 11 sati, te večernja sveta misa u 18 sati.

Svečanu župnu svetu misu u 11 sati na vanjskom oltaru crkve predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz koncelebraciju još trojice svećenika.

Fra Zvonimir je svoju propovijed završio riječima: svoju propovijed završio riječima: „Onaj koji živi svoj život sa stalnom sviješću da je Kristov i da Kristu ide, taj će lako nadvladati sve nevolje i sve tuge ovoga svijeta, jer mu Krist donosi konačnu pobjedu i konačnu radost. Stoga, braćo i sestre, slavimo danas Uskrs, radujmo se po našim starim kršćanskim običajima, ali neka u našoj sredini i u svakom našem druženju bude prisutna svijest o Kristovu uskrsnuću. Neka njegovo uskrsnuće preoblikuje i uređuje naše živote već ovdje na zemlji. Kako su oni povoji i ubrus bili lijepo složeni u grobu, neka i naši životi snagom Kristova uskrsnuća budu uredni i svima na spasenje, te budu svjedoci da je Isus uskrsnuo. Amen, aleluja.”

Večernje svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. S njim je u koncelebraciji bio međugorski župni vikar fra Antonio Primorac, te deset drugih svećenika, dok je molitvu krunice od 17 sati predmolio đakon fra Marin Mikulić.

Mons. Cavalli na svoj jednostavan način uputio je kratku, ali poticajnu uskrsnu poruku: „Večeras razmatrajmo o onome što su apostoli iskusili tijekom muke, smrti i uskrsnuća Isusova. Apostoli u Evanđelju govore: „Tijekom Isusove muke i smrti naše ponašanje je bilo užasno. Jedan je od nas Juda prodao Isusa za nešto malo novaca. Drugi, Petar, koji nam je bio glavar ga je zanijekao. Kada su u maslinskom vrtu došli vojnici odvesti Isusa svi smo pobjegli i sakrili se, samo se Ivan poslije vratio. Kada su pokopali Isusa mislili smo sve je gotovo, vratimo se svojoj kući. Gore od ovoga nismo mogli učiniti, ali živeći s Isusom iskusili smo da Isus, čovjek poput nas, nije bio kao i mi. Bili smo svjesni da nas je pozvao slijediti ga, ne jer smo to zaslužili, niti smo imali važne osobine. Izabrao nas je po milosti.

Izabrao nas je jer nas je ljubio. Mi u svojim slabostima smo ga izdali i napustili. On, Isus, kad nam se ukazao kao uskrsli i živi, nije nas napustio, niti nas je prekorio. Darom Duha Svetoga ponovno nas je stvorio, učinio nas je novima, dao nam je novi život prepun snage i inicijative. Zašto je Isus to učinio s nama koji smo ga izdali i čak se nismo ni pokajali? Po milosti. Jer nas je ljubio.”

Video sadržaj