Proslavljena svetkovina Bezgrešne i završetak godine sv. Josipa

Iako je početkom mjeseca studenog Međugorje opustjelo (što zbog vremenskih uvjeta, što zbog ponovnog zatvaranja zemalja zbog novog vala pandemije), za svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM, 8. 12. 2021. ponovno se mogao vidjeti pokoji autobus poljskih, ukrajinskih te španjolskih hodočasnika. A tu su i desetak talijanskih bijelih kombija sa humanitarnom pomoći za prostore BiH, koje redovito u ovo doba godine dovozi Alberto Bonifacio.

U srijedu, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije svete mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi u Međugorju slavljene su u 6,00 sati (zornica), župna misa u 11,00 sati te večernja sveta misa u 18,00 sati.

Večernju svetu misu glazbeno je animirao veliki župni zbor „Kraljica Mira“, a predslavio je fra Karlo Lovrić uz koncelebraciju desetak svećenika. U svojoj propovijedi komentirao je Marijinu spremnost za Božju volju i njezinu predanost za Božji plan, za razliku od brojnih biblijskih likova koji su se na početku bunili ili opirali Božjem pozivu. Jezgra njezine predanosti je njezina ljubav prema Bogu kao odgovor na Božju ljubav prema njoj. I mi smo poput Marije izabrani da budemo hvala Njegove slave i ta hvala mora u nama odjekivati dok se ne dovrši u hvali Vječne slave.

BLAGOSLOV KIPA SV. JOSIPA i ZAVRŠETAK GODINE sv. Josipa

Iza svete mise bio je blagoslov kipa sv. Josipa koji je došao kao donacija dobrotvora i štovatelja sv. Josipa, te molitva za zdravlje duše i tijela.

Inače, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. 12. 2021. zatvorena je Godina sv. Josipa. Svaka godina ima svog sveca zaštitnika, a ove godine bio je to sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj. Njezino trajanje od 8. 12. 2020. do 8. prosinca 2021. proglasio je papa Franjo apostolskim pismom Patris corde (Očinsko pismo).

Sveti Josip je i zaštitnik Katoličke Crkve, Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana. Izabran je i kao zaštitnik hrvatskog naroda i Hrvatskog sabora. U narodu ga se časti kao zaštitnika radnika, očeva i obitelji.

Označeno u