Proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja

U četvrtak 23. lipnja proslavili smo rođenje Ivana Krstitelja, čovjeka za kojeg Isus kaže da „između rođenih od žene ne usta veći“ (Mt 11,11). 

No Ivan nije toliko velik samo zato što je bio Isusov preteča, a ni zato što je ubijen zbog Božje riječi, nego zato što je posjedovao jednu važnu osobinu, na koju ukazuje i simbolika datuma današnje svetkovine. Naime, svetkovina Rođenja Ivana Krstitelja slavi se 24. 6., što znači da bi trebala biti sutra, u petak kada je taj datum. Međutim, Ivan se „povlači“ pred jačom svetkovinom Presvetog Srca Isusova koja mu „uzima“ njegov datum. Tako još jedanput sv. Ivan Krstitelj pokazuje svoju PONIZNOST, odnosno kako nije On onaj koga čekamo, nego da je on tu da se smanjuje, a Jaganjac Božji da se uzvisuje. Tim svojim primjerom pokazuje i koji je naš put vjere i spasenja.

Druga važna stvar koju datum svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja poručuje nalazi se u kontekstu Gospinih ukazanja u Međugorju koja su zapravo počela na “njegov dan“ 24. lipnja 1981. Ivan nije naslijedio imena očeva kako je bio red da se nastavi tradicija u obitelji: najstariji sin dobija očevo ime, nego je na inzistiranje majke Elizabete, dobio skroz novo ime i time pokazao kako od njega započinje jedna nova loza po Božjem duhu, loza proroka koji pozivaju na obraćenje. A zar nije Gospa kraljica proroka i Ona, dolazeći k nama na ovaj Ivanov dan, dan najvećeg proroka koji je rođen od žene, kao da nam još jače, snažnije i glasnije želi ponoviti isti Ivanov poziv: Poravnajte staze svog srca, ispunite udubine… načinite put Gospodaru Slave da se nastani u vama! Obratite se i vjerujte evanđelju!

I kao što sa Ivanom Krstiteljem započinje jedno novo vrijeme priprave za skori dolazak Gospodnji, tako možemo reći i da je Gospinim dolaskom u Međugorje također nastupilo jedno novo vrijeme u kojem Gospa preko 'svoje djece' po cijelome svijetu opet želi pripremiti put Isusovom drugom dolasku. I kao što Ivan Krstitelj odabire siromaštvo i samo ono što je bitno (odlazi u pustinju, zaodjeven devinom dlakom i hraneći se divljim medom), tako i Gospa odabire ovaj siromašni, zabačeni hercegovački kraj koji je silom povijesnih prilika ostavljen da živi samo sa onim bitnim: svojim radom i vjerom u Boga, i u svojim porukama poziva na ono bitno za naš duhovni rast, za naše spasenje: a to je življenje svetih sakramenata Crkve Njezina Sina.

Svete Mise u Međugorskoj crkvi bile su u četvrtak 23. lipnja na ovu prebačenu svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u župnoj crkvi u 7.30; u 11,00 i u 19,00 sati.

Svetu misu u 7,30 predslavio je fra Ivan Dugandžić. U uvodnoj riječi kratko je napomenuo kako je sv. Ivan Krstitelj stvarno veliki čovjek jer on jedini među svecima ima proslavu i svojeg rođenja i svoje smrti. A njegova veličina je baš u tome što se znao smanjiti pred Onim kojeg je navješćivao.

Svetu misu u 11,00 sati predslavio je fra Marinko Šakota.

Inače, u Međugorju je ponovno „zagužvalo“. Kao nekada, mogu se vidjeti grupe hodočasnika kako sa svojim nacionalnim zastavama hodaju pločnicima ili stazama kroz polja. Najviše je hodočasnika iz istočnih zemalja: Poljaka, Rumuna, Ukrajinaca, Slovaka i Čeha, ali tu su i brojni hodočasnici španjolskog govornog područja, hodočasnici iz Libanona, Austrije… Talijanski hodočasnici očekuju se većim dijelom na uočnicu i godišnjicu ukazanja.

Označeno u