Prvi dan Devetnice sv. Jakovu, zaštitniku župe Međugorje

Interesantno je kako prvi dan Devetnice sv. Jakovu, zaštitniku župe Međugorje, 16. srpnja, pada na jedan veliki i u našem hrvatskom narodu važan i čašćen blagdan posvećen Gospi Karmelskoj.

Baš kao da nas je i ova „slučajnost“ željela uputiti kako je Gospa opet sve nekako organizirala da s Njom počne ono što će župa sv. Jakova u budućnosti značiti – Gospino mjesto. A u Međugorju, baš poput brda Karmela, opet imamo njezino brdo: Brdo ukazanja, na kojem će Ona svojom prisutnošću na isti način biti bliska ljudima koji traže Božji glas u svojoj duši. I Njezina prisutnost biti će poput „škapulara“ koji će štititi tolika srca koja su na tom Brdu pronašli obraćenje.

Molitvu krunice na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova uz prisutnost većeg broja vjernika i hodočasnika, predmolio je fra Karlo Lovrić sa župljanima iz Miletine. Svetu Misu je predslavio fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, koji je oslanjajući se na čitanja od dana protumačio kako smo pozvani odreći se svega onoga što nije Bog. A to moramo činiti i uz pomoć Milosti, ali i uz vlastitu odluku i nastojanje da ne želimo griješiti.

Svetu misu je pjesmom animirao fra Zvonimir Pavičić, a čašćenje Kristova križa nakon svete mise predmolio je fra Vjekoslav Miličević.