Rujan u Međugorju: Najbrojniji hodočasnici iz Poljske

Sredinom rujna su u Međugorju najbrojniji bili hodočasnici iz Poljske. Pod Križevcem ili Podbrdom moglo se vidjeti i po pet parkiranih poljskih autobusa.

Ipak pažnju nam je privukao nasmiješeni mladić u invalidskim kolicima. Za portal medjugorje-info.com je rekao kako se zove Bartoš i da dolazi iz mjesta Tarnów u Poljskoj. Ima 19 godina. Dijagnoza koju nosi je paraliza donjih ekstremiteta zbog teškog oštećenja donjeg dijela kičme koji su liječnici ustanovili još u majčinoj utrobi. Kad se rodio imao je i hidrocefalus , ali nije pokazao znakove sindroma down iako su liječnici rekli majci da će imati. Liječnici su savjetovali njegovoj majci da ga abortira, ali unatoč svim tim dijagnozama, ona ga je, nošena vjerom, odlučila roditi.

bartos-poljska.jpg

Prihvatio je svoj hendikep i za njega su njegova kolica poput njegovih nogu. Kad je bio mlađi, djeca su ga znala zadirkivati zbog njegove različitosti, ali je odgajan tako da bude siguran u sebe i da prihvati svoje stanje, tako da je znao djeci hrabro odgovoriti.

Majka je njega i sestru podizala sama, jer ih je otac napustio odmah nakon njegova rođenja. Majka je oduvijek bila vjernica i ima jaku i čvrstu vjeru. Puno puta je već bila u Međugorju, a i njega je vodila već šest puta. Ovaj šesti put je bio sada od 12. – 18. rujna 2020. Došli su u grupi od 39 poljskih hodočasnika u organizaciji turističko-hodočasničke agencije "MAGNIFICAT" koju vodi Edward Kociubinski. Ovaj put su pri ulazu u BiH morali imati krvne testove na COVID-19 koji kod njih koštaju oko 70E, ali se očekuje da će cijena testa u Poljskoj porasti na 100 E. To će dodatno povisiti i cijenu putovanja, iako su ovih prvih dana rujna poljski hodočasnici pokazali svojim brojnijim dolaskom kako su spremni i na skuplju cijenu puta, samo kako bi se u Međugorju mogli moliti svojoj Majci – Kraljici Mira.

Za Bartoša je svaki dolazak u Međugorje ili u neko marijansko svetište, susret sa živom prisutnošću Nebeske Majke koja mu lakše pomaže nositi njegov križ. Osjeća se voljeno i sigurno i to je ono što mu pomaže s nadom gledati u budućnost.

Paula Tomić/medjugorje-info.com