Rumunjski hodočasnici u Međugorju

Situacija s virusom Covid -19 ni u Rumunjskoj nije sjajna.

Postoje zone u kojima je potpuna karantena i zone u kojima je malo lakše. Ipak, zajednička činjenica koja važi za sve je kako je zemlja u velikoj krizi s ekonomijom koja nezaustavljivo tone. Ovaj kratki osvrt podijelio je za portal medjugorje-info.com grkokatolički svećenik koji je zajedno sa svojim subratom i još jedanaest hodočasnika stigao iz mjesta Păingeni (po Rumunjski) ili Póka (po Madžarski), iz pokrajine Transilvanije u Rumunjskoj.

hodocasnici-iz-rumunjske-u-medugorju.jpg

Hodočasnička grupa trebala je brojati pedesetak vjernika, ali ih je nažalost većina odustala zbog straha od korone – a ovih jedanaest pristiglih odlučilo je ne robovati strahu i sudjelovati u hodočašću u Međugorje od 22. – 28. listopada 2020. Jedina teškoća na putu je bila prelazak preko naše BiH granice jer su im dugo pregledavali dokumente PCR testa na COVID – 19 koji u Rumunjskoj košta oko 300 Lea, odnosno 60 Eura.

Dolaze iz dvije župe, većina ih je po drugi puta u Međugorju, dvoje je po prvi puta, a sami svećenici su po trideseti put ovdje. Kažu da dolaze ovdje jer su imali duboki susret s Bogom, i za njih je ovo sveto mjesto u kojem osjećaju Marijinu zaštitu.

Uživaju u tišini i miru koje sada nude međugorska brda, crkva i večernji molitveni program, ali su ipak i pomalo tužni, osjećaju se osamljeno i nedostaju im susreti sa drugim hodočasnicima koje bi obično ovdje sretali.