Tema i termini duhovnih obnova u Međugorju za 2023. Rudolf Baier

Tema i termini duhovnih obnova u Međugorju za 2023.

„Dakle, kad jedna osoba dođe u Međugorje, ulazi u mjesto koje je sveto. Uvijek! S koliko osoba sam razgovarao, njih na stotine, stotine… Dođu ovdje, ulaze u ovo posvećeno mjesto i iznutra se osjećaju prihvaćeno.

Ne prihvaćene od osoba koje ih ovdje lijepo ugošćuju, nego prihvaćene od Boga i od Djevice Marije. To svi jako, jako osjećaju.“ – istaknuo je sadašnji apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Aldo Cavalli.

I doista, duhovna i molitvena klima protkana ovom 'svetošću' Međugorja, mogućnost molitve u zatvorenim prostorima (crkva, kapelica) te otvorenim, u prirodi (Podbrdo, Križevac), postojanje dvorane za susrete te smještajni kapaciteti doprinose da je ovdje doista ugodno i plodonosno održavanje različitih seminara, susreta i duhovnih obnova. Puno hodočasnika i duhovnika svjedoči kako se ovdje kao nigdje drugdje na svijetu srca ljudi čudesno otvaraju Božjoj milosti.

TEMA DUHOVNIH OBNOVA KROZ 2023. GODINU:

Zadnjih godina postala je praksa da se za sve duhovne obnove tokom godine odabere ista tema. Za godinu 2023. tako je izabrano geslo uzeto iz Matejevog evanđelja i glasi: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

DATUMI DUHOVNIH OBNOVA 2023. I NJIHOVI CILJEVI:

U ovom tekstu ukratko ćemo donijeti pregled i datume duhovnih obnova koje će se, održati slijedeće, 2023. godine u Međugorju, kao i njihove glavne ciljeve.

28. MEÐUNARODNA DUHOVNA OBNOVA za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održat će se u Međugorju od 14. do 18. ožujka 2023. godine.

Međugorje je danas u svijetu nešto puno više od malenog mjesta u Hercegovini koje nosi to ime. Ono je pokret kojeg je ovo ime izazvalo otkada vidioci svjedoče da im se od 1981. do danas ukazuje Kraljica Mira. Ovaj pokret ima svoja različita obilježja: to je DUHOVNI pokret, HODOČASNIČKI pokret, pokret OBNOVE, pokret HUMANITARNE POMOĆI… a to je postao zahvaljujući ljudima koji su počeli osnivati molitvene skupine i centre mira, izdavati časopise, pisati knjige, dovoditi hodočasnike u Međugorje…

Svećenici koji rade u župi Međugorje od samoga početka nastojali su čuvati čistoću Gospina ukazanja i njenu jasnu poruku prenositi dalje. S tim ciljem, prigodom 13. obljetnice Gospinih ukazanja, Župni ured je od 22. – 23. lipnja 1994. u Međugorju organizirao prvi susret voditelja molitvenih i karitativnih skupina, te centara mira, koji su željeli zajedno moliti i razmišljati o Gospinim porukama. Tijekom vremena to se okupljanje oblikovalo u „molitveno – obrazovni“ seminar.

Seminar se zatim održavao na različitim lokacijama: 1995. god. u Baškoj vodi, 1996. god. u Tučepima, 1997. do 2000. god. u Neumu, da bi od 2001. god. dobio svoj stalan termin u Međugorju. Broj sudionika se svake godine povećava, a domaći i strani teolozi kroz predavanja nastoje teološki i crkveno definirati fenomen međugorskih ukazanja, njegovo mjesto u Crkvi te različita značenja Gospinih poruka za suvremeni svijet. Na kraju seminara, nakon molitve, zajedničke izmjene iskustava i razmišljanja redovito se donosi IZJAVA koja donosi glavne zaključke, prijedloge ili odluke o dotaknutim pitanjima na seminaru.

Glavna organizatorica seminara Marija Dugandžić ističe kako se kroz ovih 25 godina susreta, formirao jedan stalni broj sudionika koji i sami, zajedno sa seminarom sazrijevaju u međugorskoj Gospinoj školi. Ističe i kako je svrha ovih susreta da se jednom godišnje okupe oni koji rade sa hodočasnicima ili na bilo koji način rade na širenju Gospinih poruka iz svih krajeva svijeta, sa ljudima koji iz župe također rade na tom polju, kako bi se međusobno iskoordinirali, pohvalili ili pokudili, te vidjeli kako zajedno još bolje mogu Gospine poruke živjeti i svjedočiti.

26. Međunarodna DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE bit će u Međugorju od 3. do 7. srpnja 2023.

Svakom je čovjeku ponekad potrebno vrijeme u kojem bi napunio istrošene baterije životnog elana i prisjetio se smisla svog poslanja kroz jednu duhovnu obnovu, a koliko je više to potrebno onima koji sami trebaju biti obnovitelji i voditelji u svojim župama i zajednicama.

Uviđajući ovu potrebu svećenika, u ime svetišta Kraljice Mira, 1996. god. pok. fra Slavko Barbarić pokrenuo je, u suradnji s talijanskim svećenikom don Cosimom Cavaluzzo, seminar za svećenike, pod nazivom „Svećenici u Marijinoj školi“. Od tada, svake godine početkom srpnja ovaj seminar okuplja nekoliko stotina svećenika i redovnika iz cijeloga svijeta.

Jednostavan koncept seminara: sudjelovanje u molitvenom programu župe, predavanja, svjedočanstva, posjete Podbrdu, ispovijed na Križevcu i posjet grobu fra Slavka trebao bi im pomoći da se u njihovu srcu, u slobodi i ljubavi, rađa Božja Riječ kroz njihovo osobno usavršavanje u krepostima, molitvi i svetosti. Jer budući da služe Riječi, oni sami moraju biti ta Riječ.

Za vrijeme trajanja seminara, svećenici su besplatno ugošćeni od strane međugorskih obitelji, kako je to od početaka tražio fra Slavko. Želio je tako konkretno povezati obitelj i svećenika koji su pozvani živjeti jedni za druge i jedni od drugih u međusobnom darivanju.

34. DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE: MLADIFEST održati će se u Međugorju od 26. do 30. srpnja 2023.

”Mladifest će biti i skraćen za jedan dan. Skratili smo ga kako bi mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići na vrijeme. Druge duhovne obnove u župi idu po svojim ustaljenim terminima. Njihovi datumi se mijenjaju iz godine u godine”, pojasnio je fra Zvonimir Pavičić

Priča o Mladifestu je priča o mladim ljudima koji su otkrili da je njihova sreća u Bogu i zato dolaze u Međugorje to zajedništvo s Bogom i ljudima svjedočiti i živjeti. Ljeto, sunce, more, razuzdane zabave uz drogu, alkohol i seks… - postavljaju se mladima kao imperativi ljetnog odmora. Nasuprot toj ispraznoj zabavi, fra Slavko Barbarić, na nagovor mladih iz Irske, 1989. godine započinje „molitveni susret mladih“ – današnji MLADIFEST. Cilj je bio pokazati mladima, ali i svijetu, da pravog odmora nema bez Boga, bez molitvenog zajedništva, bez čistog druženja u bratskoj ljubavi i bez žrtve. Čovjek je tako stvoren da ga odmoriti može samo njegov Tvorac. Čovjek je tako potrebit, da ga može ispuniti samo zajedništvo s braćom i sestrama u Duhu Svetom.

Kao i puno drugih stvari koje je fra Slavko započeo, Mladifest nije samo događaj, on je puno više od toga: on je Gospina škola odmora. Fra Slavko je u njega „utkao“ mnoge Gospine i pedagoške smjernice koje su potrebne za pravilan psihološki, duhovni, emocionalni i tjelesni odmor duše i tijela.

22. Međunarodna DUHOVNA OBNOVA ZA BRAČNE PAROVE održat će se u Međugorju od 8. do 11. studenoga 2023.

Zadnja bitka između Boga i Sotone vodit će se preko obitelji i braka“ – riječi su to s. Lucije dos Santos, vidjelice iz Fatime koje je napisala 1980. u pismu biskupu Bologne kardinalu Carlu Caffarru. To su riječi koje oslikavaju današnju svjetsku situaciju i gorući problem krize obitelji i braka, bilo zbog unutarnjih problema bračnih parova, nezrelosti osoba, ekonomskih problema ili još gorih vanjskih udara preko pokušaja redefiniranja pojma obitelji i nasilnog uguravanja rodne ideologije u sve pore društva i odgoja. Statistika bračne trajnosti iz godine u godinu je sve poraznija. U našim krajevima ispada da se skoro svaki treći brak raspadne, a u razvijenijim zemljama poput Amerike i svaki drugi. Sve to ostavlja neizbrisive razlome, sukobe, rane, boli, i oštećenja ne samo za pojedince i djecu koji to proživljavaju, nego sve to stvara i raspukline društva i svijeta u kojem živimo. Iz braka i obitelji sve proizlazi, cijelo tkivo društva u kojem živimo. S obzirom na ovakvu nesretnu bračnu statistiku, Duhovna obnova za bračne parove koja se od 1999. godine održava u Međugorju, postaje sve značajnija.

Pokazuju to svjedočanstva samih učesnika, ali i organizatora seminara: Gospođa Marija Dugandžić koja je tu od početka svjedoči kako na seminare dođu upravo oni bračni parovi koje Gospa pozove. Oni na skoro čudesan način saznaju za seminar, obično u trenutku u kojem vapiju Bogu za pomoć i bivaju privučeni. „Glavni režiser svega uvijek je Gospa“ – ističe gosp. Marija.

Fra Marinko Šakota, koordinator Duhovne obnove ovih posljednjih godina zaključuje da je zapravo „kriza braka“ u stvari „kriza vjere“ – jer bez vjere u Isusa Krista nemoguće je bezuvjetno ljubiti svoju ženu niti bezuvjetno poštovati svoga muža. I baš zato je ovo vrijeme u Međugorju, s Marijom i Isusom tako važno za supružnike da zajedno prije svega mogu koračati u molitvi i vjeri.

SEMINARI POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE

Seminare posta, molitve i šutnje utemeljio je fra Slavko Barbarić 1991. godine s namjerom omogućiti hodočasnicima još jedan način intimnijeg i dubljeg susreta s Bogom. Seminari su organizirani po jezičnim skupinama. Predavanja vode uglavnom franjevački svećenici: fra Marinko Šakota, fra Ivan Dugandžić, fra Ljubo Kurtović.

Ovi seminari su poput „Gospine osnovne škole“ koja je temelj za svaki duhovni hod. Seminari posta, molitve i šutnje su jedno skroz posebno duhovno iskustvo. To je stvarni život s kruhom u kojem se na duhovni način dotiče pravi nebeski Kruh i u konkretnosti se iskusi ono da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ Upravo su najčešća svjedočanstva polaznika (posebno onih koji su bili po prvi puta na seminaru) bila kako su imali strah od odricanja od hrane, odnosno od posta na samo kruhu i vodi, a kako su uz molitvu i Božju pomoć otkrili neviđenu izdržljivost i novu snagu koja se u njima probudila.

Osim jutarnjeg i poslijepodnevnog predavanja, sudionici imaju molitvu na Križevcu, Podbrdu, klanjanje pred Presvetim i večernji molitveni program u župnoj crkvi.