U Međugorje hodočastilo 35 latinoameričkih svećenika koji će sudjelovati na duhovnim vježbama s fra Jozom Zovkom centromedjugorje.org

U Međugorje hodočastilo 35 latinoameričkih svećenika koji će sudjelovati na duhovnim vježbama s fra Jozom Zovkom

Na svetkovinu Uzvišenja svetog Križa, u Međugorje je hodočastilo 35 svećenika iz Latinske Amerike, iz Meksika, Nikaragve, Portorika i Kolumbije. 

Tu će biti do utorka, 20. rujna ujutro, kada će otputovati na otok Badiju u Hrvatskoj, gdje se nalazi franjevački samostan u kojem fra Jozo Zovko, međugorski župnik s početka ukazanja, održava duhovne vježbe. Ovo je vrlo posebna prigoda, jer je ovo prva duhovna obnova za svećenike španjolskog govornog područja koju će voditi fra Jozo.

Odakle je krenula ova inicijativa?

Ivette Pacheco iz Portorika i Eréndira Vega iz Meksika su dvije hodočasnice koje su organizirale svećenike i dovele ih da iskuse milosti Međugorja. Govoreći o tome kako se ideja rodila, Ivette je rekla: „Tijekom prošlogodišnjeg molitvenog susreta za laike, u molitvi u kapelici, fra Jozo je izgovorio molitvu da Bog pošalje svećenike na jednu duhovnu obnovu samo za njih budući da su vjernici tako žedni i potrebiti pravog duhovnog vodstva“ Fra Jozo je to sažeo u jednoj rečenici: 'za svoju braću svećenike život dajem, makar morao doći na duhovne vježbe u invalidskim kolicima, dat ću ga!'.

Eréndira nam je ispričala zašto je važno da svećenici dođu: “Od svećenika uvijek zahtijevamo puno, ali nikada ne mislimo da i oni trebaju vremena za sebe. Trebaju doći kao hodočasnici, a ne kao pastoralna pratnja grupe, a također imati vremena živjeti hodočašće kao ljudi, kao svećenici i imati svoj osobni susret s Kristom i Djevicom”.

Program hodočašća

Program koji će svećenici imati u Međugorju doista je blagoslov u svakom pogledu. S jedne strane, zbog svega onoga što će iskusiti na ovom mjestu gdje Nebo dodiruje zemlju. S druge strane, radost koju njihova prisutnost izaziva u međugorskoj franjevačkoj zajednici. Program uključuje obilazak župe uz stručno vodstvo, obilazak prostorija Informativnog centra Mir Međugorje, susret sa župnikom fra Zvonimirom Pavičićem koji je ovom prilikom rekao: „Veoma smo sretni što vas možemo dočekati ovdje u Međugorju“. Posjetit će franjevačku središnjicu u Mostaru gdje će se susresti s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozom Grbešom i fra Dankom Perutinom, sadašnjim mostarskim župnikom i gvardijanom samostana svetih Petra i Pavla u tom gradu, koji u studenom putuje u misije u Latinsku Ameriku gdje će propovijedati o Međugorju i porukama Kraljice mira. Zatim će se njih 35 svećenika uputiti u Široki Brijeg, gdje će posjetiti i moliti se na grobu franjevačkih mučenika. Na Križevcu će moliti Križni put, a primit će ih, također ovih dana i jedna od vidjelica.

Molitva u Podbrdu

Prvog dana hodočašća, popeli su se na Brdo ukazanja moleći krunicu. Molitvu je predvodio fra Danko Perutina, koji je na početku rekao: „Prinesimo ovu krunicu Gospodinu da pronađe načine za širenje Gospinih poruka u Latinskoj Americi. Svećenici su poput baklji, moraju paliti oganj Duha Svetoga gdje god idu, ali sve moraju činiti s velikom poniznošću. Recimo ponovno Gospodinu da se želimo vratiti svojoj prvoj ljubavi, a to je Bog.”

Velika većina svećenika je prvi put u Međugorju i vidjelo se da dubinski proživljavaju svako otajstvo krunice. Na njihovim licima zrcalila se spokojna radost koja zrači mirom, radost onih koji se osjećaju kao kod kuće, onih koji se osjećaju voljenima, onih koji u srcu znaju da su najdraža Gospina djeca.

latinoamericki svecenici u medugorju 2

Susret s mons. Cavallijem

Dan je nastavljen predviđenim susretom s apostolskim vizitatorom s ulogom za župu Međugorje, biskupom Aldom Cavallijem koji se, govoreći o svećeničkoj službi, prisjetio svetog župnika Arškog, zaštitnika svećenika i uzora svećeništva. Biskup Aldo pokazao je veliku otvorenost i dobrodošlicu prema svojoj braći svećenicima te je odgovorio na sva pitanja i nedoumice koje su mu postavljali.

Pomolimo se stoga za naše pastire, kao što nas je Gospa toliko puta zamolila u ovih 41 godinu, oni su njezina najdraža djeca i oni koje je njezin Sin izabrao. Svojom molitvom, postom i žrtvama pratimo braću svećenike iz Latinske Amerike ovih dana u Međugorju i na duhovnoj obnovi na Badiji. U svojoj poruci od 2. svibnja 2015. Mirijani, Gospa nam poručuje: “Molite za svetost svojih pastira, da u Ime moga Sina mogu činiti čudesa, jer svetost čini čudesa”.

latinoamericki svecenici u medugorju 1

centromedjugorje.org/Prijevod:medjugorje-info.com Foto:centromedjugorje.org

Označeno u