Uspostavljena hodočasnička ruta sv. Jakova od Međugorja do Imotskog

Sedamdesetak katoličkih vjernika krenuli su u petak od Međugorja u BiH prema Imotskome u Hrvatskoj uspostavljajući novu hodočasničku rutu u sklopu svjetskog projekta Camino, čiji je cilj izgraditi mrežu povezanu sa svetištem sv. Jakova u Španjolskoj.

Iz svjetski poznatog vjerskog središta Međugorja na trodnevno hodočašće krenuli su katolički vjernici iz Hrvatske, BiH, SAD-a i Italije, prenosi vecernji.ba.

"Krenuli smo nakon jutarnje svete mise prvo odredište trodnevnog hodočašća" je Humac, rekla je predsjednica Udruge i voditeljica projekta Camino Međugorje Ivana Erić Silvestro.

Istaknula je kako je ovaj projekt realiziran uz potporu međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupa Alda Cavallija, te predstavnika više turističkih organizacija iz Hercegovine.

Hodočasnici su putem do Imotskoga posjetiti crkve i samostane kao i kulturne znamenitosti, te se upoznati i s gastronomskom ponudom Hercegovine.

Ova hodočasnička hodnja završila je u Vinjanima Donjim u Imotskome u nedjelju.

Ta nova dionica dio je europske Camino mreže Puteva sv. Jakova koja vodi prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zvoko, koja je i članica međuskupine za europsku kulturnu baštinu, podržala je ovaj projekt kazavši kako se radi o "žili kucavici koja povezuje naše duše i naše bogato kulturno naslijeđe".

Dodala je i kako će ”Camino Međugorje doprinijeti promicanju kulturnog turizma, gospodarskog razvoja, ali prije svega očuvanja naše bogate kulturne baštine.”

Potporu projektu dao je i tajnik Bratovštine svetog Jakova Samobor Vedran Pražen ističući da su Hrvati u Europi odavno prepoznati kao narod hodočasnika.

Tijekom svibnja očekuje se i pokretanje hodočasničke rute Camino od Dubrovnika do Međugorja.