Veliki broj vjernika za Cvjetnicu u Međugorju

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Bogoslužje Cvjetnice ima dva dijela: blagoslov grančica s procesijom i svečani spomen muke i smrti Kristove. Boja liturgijskog ruha je crvena i znak je istodobno Kristove mučeničke ljubavi (usp. Iv 15,13) i vatre Duha od koje je Isus gorio i izgorio (Lk 2,14).

U Međugorju je nedjelja Cvjetnice bila prekrasan topli, sunčani dan. U župnoj crkvi sv. Jakova svete mise s blagoslovom maslinovih grančica služene su u 7, 8, 11 i 18 sati.

Budući da je ovo liturgijska godina B, Muku po Marku na jutarnjoj svetoj misi čitao je fra Vjekoslav Miličević koji je i predslavio svetu misu.

Veliki broj župljana i vjernika iz Hercegovine okupio se na svečanom blagoslovu grančica koji je i ove godine bio u 10:45 sati na temeljima stare crkve. U procesiji su krenuli prema župnoj crkvi gdje je svečana župna sveta misa u 11,00 sati služena na vanjskom oltaru crkve. Muku po Marku svečano su pjevali članovi velikog zbora „Kraljica Mira“, fra Zvonimir Pavičić te predsjedatelj svete mise fra Karlo Lovrić. Bilo je baš dirljivo ponovno gledati pune klupe vanjskog oltara, šušur ljudi, povike djece…

Duž cesta mogli su se vidjeti i hodočasnici koji u Međugorje pristižu pješice, a veliki broj hodočasnika cijeli dan molio je na Brdu Ukazanja i Križevcu. Posebno je bilo lijepo za vidjeti cijele obitelji u molitvi pred kipom njihove Nebeske Majke.

Večernju svetu misu s blagoslovom grančica, ponovno u crkvi sv. Jakova, predslavio je fra Perica Ostojić u suslavlju šestorice svećenika. I on je između ostalog istaknuo kako u svima nama liturgija Cvjetnice želi probuditi vjeru, koju je u satniku pod križem probudio umirući Isus, kako bi zajedno s njim mogli reći: “Doista, ovaj bijaše Sin Božji!”.