Veliki četvrtak u Međugorju

Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme, a na ovaj dan navečer započelo je Vazmeno trodnevlje.

S obzirom na onaj prijepodnevni dio Velikoga četvrtka koji pripada korizmenom vremenu u našoj biskupiji slavljena je samo jedna sveta misa, a slavio ju je biskup u koncelebraciji sa svojim svećenicima.

Ukoliko nisu ozbiljno spriječeni, svi bi svećenici trebali biti na toj misi. Ta se misa naziva Misa posvete ulja, jer tada biskup blagoslivlja ulja koja će se tijekom godine koristiti za krštenje, potvrdu, bolesničko pomazanje, sveti red i za katekumene. Također, tada svi svećenici obnavljaju svoje svećeničke zavjete, što je vrlo znakovito s obzirom da je Krist na Posljednjoj večeri ustanovio euharistiju i sveti red.

U međugorskoj župnoj crkvi slavljena je Misa Gospodnje večere u 18.00 sati, a svetu misu predslavio je fra Slavko Soldo, na svetoj misi sudjelovali su svi prisutni svećenici, budući da se na njoj na poseban način spominjemo spomena na Kristovu Posljednju večeru, kada je ustanovio euharistiju i darovao nam se pod prilikama Kruha i Vina. Stoga je liturgijska boja bijela, a ne ljubičasta, a opći ton je slavljenički.

Nakon mise Svetootajstvo se prenosi u pokrajnju kapelu ili na drugo prikladno pripremljeno mjesto, a svi se ukrasi s oltara odnesu. Simbolički to pokazuje kako započinje vrlo ozbiljno vrijeme Kristove muke.

Nakon misnog slavlja u župnoj crkvi bilo je klanjanje sve do pola noći. U nastavku pogledajte fotogaleriju s večernje svete mise: