XXIII. redovnički dan u Bosni i Hercegovini: SVI SMO POZVANI NA SVETOST medjugorje-info.com

XXIII. redovnički dan u Bosni i Hercegovini: SVI SMO POZVANI NA SVETOST

U Međugorju se u subotu 4. rujna 2021. održao XXIII. Redovnički dan u BiH na koji se odazvalo više od 250 redovnika i redovnica. Program je u Dvorani Ivana Pavla II. započeo u 9.45 uvodnom molitvom zaziva Duha Svetog.

Prisutnima se na početku obratio i mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, predstavnik Biskupske konferencije BiH. On je kazao kako je papa Franjo na svetkovinu svetog Josipa 2018. godine objavio apostolsku pobudnicu ‘Gaudete et exultate’ – ‘Radujte se i kličite’, o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. ”Potaknuta upravo ovom pobudnicom Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života iste je godine u Rimu organizirala međunarodni skup na temu ‘Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia’, odnosno Posvećenje i posvećenje po evanđeoskim savjetima. Kaže Papa: ‘Ne treba biti biskup, svećenik, redovnik ili redovnica da bi netko bio svet. To nije tako. Svi smo pozvani biti svetima”, kazao je biskup Palić

Domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota svima je zaželio srdačnu dobrodošlicu. Naglasio je kako je ovaj dan trebao biti prošle godine, ali zbog situacije kakva je bila nije se održao. ”Bogu hvala u tako velikom broju, lijepom broju smo se okupili danas ovdje i radostan sam zbog toga i želim vam da se ovdje ugodno osjećate”, kazao je fra Marinko pozvavši sve da se zajedno pomole za donedavnog apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryka Hosera, koji je preminuo 13. kolovoza.

Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković te predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić. On je istaknuo kako su „dojmovi dosta pozitivni samim ovim okupljanjem redovnika i redovnica ovdje u Međugorju. To je znak međusobne povezanosti te da izmijenimo iskustva i poteškoće ukoliko ih imamo, ali u prvom redu da se vidimo i pozdravimo jedni druge i jednostavno ohrabrimo u našem hodu za Kristom”.

Redovnički susret moderirao je fra Ivan Marić, ml.

Zatim je provincijal Hercegovčke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko održao predavanje pod naslovom "Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia. Razmišljanja, otvorena pitanja, mogući putovi" – prikaz zbornika radova Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i stanka sa prigodom za sakrament pomirenja.

Svetu misu u 12,00 sati u crkvi sv. Jakova predslavio je biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić. Među brojnim svećenicima u koncelebraciji su bili i apostolski nuncij nadbiskup Luigi Pezzuto, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković, međugorski župnik fra Marinko Šakota…

Nakon svete mise uslijedio je ručak u 13 sati, a potom je bilo predviđeno vrijeme za osobnu molitvu i pobožnost.

U 14 sati održala se Skupština za članove Konferencije VRPP-a BiH, koja nije održavana od 2019. godine zbog pandemije. Na njoj se razgovaralo o dosta pitanja koja su im poslali iz Kongregacije za posvećeni život, a i o aktualnim pitanjima. Također su Vijeće za pastoral mladih i Vijeće za predškolski odgoj iznijeli njihova izvješća pa se i o njima raspravljalo.