ZAPOČELA MOLITVA DEVETNICE SV. FRANJI U MEĐUGORJU Rudolf Baier

ZAPOČELA MOLITVA DEVETNICE SV. FRANJI U MEĐUGORJU

U Međugorju se ovih toplih dana kraja mjeseca rujna još uvijek nalazi veliki broj stranih i domaćih hodočasnika. Svake večeri za vrijeme večernjeg molitvenog programa klupe na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova pune su do posljednjeg mjesta. 

Župljani i hodočasnici ujedinjuju se u molitvama devetnica koje traju kroz ovo bogato liturgijsko vrijeme: devetnica sv. Maloj Tereziji, sv. Mihovilu Arkanđelu i sv. Franji Asiškom.

Upravo je devetnica sv. Franji Asiškom posebno zaživjela u župi. Tako je u ponedjeljak, 25. rujna 2023. započela molitva devetnice sv. Franji Asiškom u kapelici klanjanja pokraj župne crkve u Međugorju u 20 sati. Devetnica će završiti na uočnicu svetkovine sv. Franji, 3. listopada, kada franjevački red svečano slavi Obred preminuća sv. Franje. Molitvu devetnice predmole članovi Franjevačkog svjetovnog reda Međugorje i članovi Frame Međugorje.

Fra Marin Mikulić, mladomisnik i duhovni asistent Frame Međugorje predvodio je molitvu prve večeri koji je kazao: „Kroz ovih devet dana pripremit ćemo se duhovno za tu našu, možemo reći, najveću franjevačku svetkovinu. Jer od sv. Franje je to sve i poteklo i do dan danas, više od 800 godina, ta franjevačka duhovnost je i dalje prisutna u ovom svijetu i mnoge ljude jača, mnogim ljudima daje snagu, mnoge nadahnjuje. Kroz ovih devet dana, ako Bog da, vjerujem da ćemo još više ojačati tu franjevačku duhovnost, još više pokušati slijediti našeg Serafskog oca.“

Cilj molitve devetnice je još više se upoznati s likom i životom sv. Franje Asiškoga. Upoznajemo ga više preko čitanja djela njegova životopisa, razmatranjem njegovih opomena, ali i svakako pobožnošću moleći krunicu sv. Franje, kao i njegovih litanija, te učimo više o franjevačkoj duhovnosti. Na kraju svi dobivaju blagoslov koji je sv. Franjo udijelio bratu Leonu. Himan sv. Franje Asiškoga moli se na početku, a devetnica se završi s jednostavnom molitvom sv. Franje. Što se tiče nakana, svakoga dana devetnica ima svoju nakanu, te je svakoga dana različita. Prvoga dana molitvena nakana je bila da rastemo u poniznosti i da spoznajemo volju Božju kao što je sv. Franjo spoznao u svome životu.

Označeno u