Završen tjedan molitve za svećenike

Ove godine pandemija koronavirusa uzrokovala je otkazivanje svih međunarodnih duhovnih obnova koje su bile u planu do početka kolovoza. Tako je otkazana i duhovna obnova za svećenike koja se trebala održati od 6. do 11. srpnja 2020.

Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju (13. - 19. srpnja)

Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju (13. - 19. srpnja)

Najnoviji župni listić sa obavijestima i misnim nakanama za pokojne možete pogledati OVDJE!

MOLITVENI DOPRINOS ŽUPLJANA

Međutim, župljani su željeli dati svoj doprinos kako bi ipak obilježiti ove svećeničke dane. U nemogućnosti dolaska svećenika u Međugorje, više od stotinjak župljana župe Međugorje, župljana drugih župa i nekolicina hodočasnika odlučili su moliti i postiti za svećenike i sve njihove potrebe.

U istom terminu u kojem se trebala održati duhovna obnova za svećenike, svako jutro u 5,00 sati započinjala je molitva na Brdu ukazanja. Molila su se sva tri otajstva krunice, točno u 6,00 sati kod Gospina kipa molilo se Vjerovanje i 7 Očenaša… a kod „plavog križa“ molile su se Gospine litanije i zaziv Duhu Svetom. Zadnjeg dana, u subotu 11. srpnja na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, kao što je obično običaj zadnjeg dana duhovne obnove za svećenike, otišlo se i na grob pokojnog fra Slavka Barbarića gdje se izmolilo tri Očenaša, a kod kipa Uskrslog Isusa još su se izmolila 'otajstva svjetla'.

Završetak zajedničke molitve svakoga dana bila je jutarnja sveta misa u 7,30 na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova.

Prvih dana molitvi je nazočila i molitvu predvodila vidjelica Marija Pavlović, uz koju su također kroz sve dane bili Miljenko Musa i drugi vodiči međugorskog svetišta te fra Goran Azinović nekoliko zadnjih dana.

TRI VIRTUALNE KATEHEZE

U srijedu i petak se postilo za svećenike. A od četvrtka do subote (9. - 11. 7. 2020.) fra Marinko Šakota, fra Ljubo Kurtović i fra Stanko Ćosić održali su tri petnaestominutne virtualne kateheze za svećenike „Živjeti Međugorje“ prije večernjeg molitvenog programa.

POTREBNO NASTAVITI S MOLITVOM ZA SVEĆENIKE

Ipak, sa završetkom ovog službenog 'molitvenog tjedna za svećenike', neka molitva za naše pastire ne prestane. Gospa nas na to često u Međugorju poziva, nazivajući svećenike 'posudama milosti'. Jer oni moraju postati spremni dati svoj život za svoje ovce, ostati uz Isusa i svoj narod kroz živi sakramentalni život – kako crkva, kao duhovni hram, nikada ne bi presušila.

IMENOVANJE NOVOG BISKUPA - PRVI PLOD MOLITVE

I još jedna zanimljivost koja pokazuje snagu i moć molitve: upravo na zadnji dan tjedna molitve za svećenike, nakon dugo mjeseci čekanja , neizvjesnosti i nagađanja – 11. srpnja u 12,00 sati – papa Franjo imenovao je mons. Petra Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije za Mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije. Za nadati se da će i on, kao i njegov prethodnik, imati snagu i pronicavost Duha zaštititi hercegovački vjernički puk od nametnutih perfidnih zabrana „nove normalnosti“, ne tražeći potvrde vlastite vrijednosti koja dolazi od čovjeka nego tražeći važniju i spasonosniju milost Duha kao istinsku plaću.

  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike
  • Završen tjedan molitve za svećenike

Paula Tomić/medjugorje-info.com Foto:Milkica Barbarić