Druga nedjelja Došašća

Jučer, danas i sutra

Na mnogo se mjesta i na mnogo načina govorilo o različitim dolascima Gospodnjim. Kroz vrijeme došašća mi si uvijek iznova posvješćujemo Božju blizinu razmatrajući prošlu, sadašnju i buduću dimenziju Isusova dolaska. Isus je riječ Božja po kojoj je stvoren svijet. On je, zatim, došao k nama u Betlehemu kao čovjek nama u svemu jednak – osim u tome što je u svemu vjerno izvršio volju Božju. Isus je ubijen, no nakon smrti na križu, on je uskrsnuo i kao takav je po svome Svetom Duhu prisutan u svijetu danas, no mi ga još uvijek očekujemo u njegovom tzv. drugom dolasku. Dakle, Isus je već došao, on je ovdje i on dolazi. Već je došao, tu je, ali još nismo dočekali konačan susret s njime. Isus je uvijek isti, a uvijek nov jer po njemu Bog Otac neprestano stvara sve novo. Prvo djelo stvaranja učinio je u prošlosti Bog sam, no sada, dok se stvara nova zemlja, Bog želi i našu suradnju. Tako dana možemo reći da Bog Otac djeluje i stvara po Bogu Sinu Isusu Kristu, a Isus djeluje i stvara po nama. On je danas na svijetu na čudesan način prisutan preko ljudi. Mi smo udovi njegova tijela i zato ćemo, ukoliko smo zaista i bili njegove proširene ruke, kada dođe u budućnosti, moći prepoznati sebe u njemu.

Moliti kroz došašće: dan 8 – Malahija 3,1 Malahija 3,1 – Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u Hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već - govori Jahve nad Vojskama.

Za meditaciju: Kada nešto započneš, radiš to s razlogom i kada želiš stići do određene točke ona postaje tvoj cilj i određuje smjer tvog kretanja. Sada, u drugom tjednu došašća, već se nalaziš na putu, a ova rečenica proroka Malahije želi i tebe potaknuti da budeš glasnik. I to je jedna svrha ovog putovanja prema Božiću, da budeš glasnik Radosne vijesti. Razmišljaj o svojoj ulozi Božjeg glasnika.

Molitva: Bože svemogući, budi uz mene ovaj tjedan dok razmatram svoje riječi i djela kojima širim poruku tvoga kraljevstva. Amen. Svemogući i milosrdni Bože, dok hitimo u susret tvome Sinu daj da nas zemaljske brige ne smetu; nebeska mudrost tvoje riječi nek nas uvede u zajedništvo njegove sudbine. Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.