MOLITVA - Ponedjeljak 1. tjedan došašća

Pouzdajemo se u mnoge stvari, s nekima računamo tek privremeno dok nam druge postaju životno bitne.

Postoje i osobe u koje se pouzdajemo i kojima vjerujemo da nas neće nikada iznevjeriti. No, ako se pitamo u koga možemo imati najveće pouzdanje, onda je to svakako Bog. U njega se pouzdajemo više od novca, više i od pitke vode, više od prijatelja i više od bračnog partnera, pa čak i više od života.

No dobro je zapitati se još jedno pitanje. U koga se Bog pouzdaje? Odgovor bi nasm mogao iznenaditi: Bog se pouzdaje u ljude, on se pouzdaje u nas. Čudesno je da Bog ne odustaje od nas unatoč naših izdaja, nevjernosti i neuspjeha. On nam je povjerio veliki dar slobode i nastavlja nam povjeravati da tu slobodu koristimo odgovorno i iskazujući ljubav Bogu i ljudima. Bog se pouzdaje, također, da ćemo naviještati njegovu blizinu, njegovu milost i slavu. Povjerio nam je cijeli svijet i bez nas, taj svijet neće ići nikamo, a kamo će ići ovisi od nas. Bog se pouzdaje u nas. Pouzdaje se da ćemo znati gospodariti svijetom poštujući i Božju volju. I mi se pouzdajemo Boga iznad svega ne samo zato jer samo doživjeli da nas druge stvari mogu iznevjeriti nego i zbog jednostavne činjenice da se Bog pouzdaje u nas.

Moliti kroz došašće: dan 2 – Psalam 25,1

Psalam 25,1 – K tebi, Jahve, uzdižem dušu svoju.

Za meditaciju:

Zatvori oči i zaustavi se na ovoj rečenici. Ponavljaj ovu rečenicu oraspoložujući svoj duh. Može ti pomoći da npr. dižeš ruke iznad glave svaki put kad ponoviš ovu rečenicu: K tebi, Gospodine, uzdižem dušu svoju. Tako rukama dotičeš Božju milost. Možeš se i više puta danas sjetiti ovih riječi u kratkoj molitvi.

Molitva:

Veličanstveni Bože, želim biti tvoj i služiti ti danas i svakog dana. Amen. Gospodine, Bože naš, daj nam da postojani u dobru očekujemo dolazak Krista, tvoga Sina. Kad dođe i pokuca, nek nas zateče i budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u