MOLITVA - Utorak 1. tjedna došašća

Budnost

Bog će doći kao što je već došao. Njegov drugi, svečani dolazak označit će kraj vremena i kraj svijeta kakvog poznajemo. Ne znamo kada će se i kako to zbiti. Taj dan poznajemo kao sudnji dan, ali je ispravnije zvati ga Danom Gospodnjim jer u taj će dan svi stati pred njega i po pravdi primiti svoju nagradu ovisno o svojim djelima.

I dok u strahu zbog nepoznatog datuma Gospodnjeg dolaska preispitujemo svoju savjest nadajući se spasenju, a strahujući od vječne smrti, predlaže nam se budnost. U toj budnosti možemo prepoznati Božju blizinu baš sada, tj. u svakom trenutku budnosti i biti radosni i puni zahvalnosti prema Bogu. Mise zornice u kojima već prije zore slavimo Gospodina pomažu nam da održimo svoju budnost. Ako je Isus sunce koji izlazi, a mi već prije izlaska njegov izlazak očekujemo bit ćemo spremni dočekati ga. Našim zornicama pretječemo zoru molitvom, pripremamo se i zajednički slavimo Onoga koji dolazi. Smatram da je zornice pogrešno shvatiti kao žrtvu ili pokoru u vrijeme došašća kojom se želi zavrijediti Božje spasenje. One su u prvom redu izraz naše budnosti i spremnosti susreta s Onim koji je već došao ali još ima doći.

Moliti kroz došašće: dan 3 – Psalam 25,5

Psalam 25,5 – Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

Za meditaciju:

U Bogu je smisao, iz njega izvire svaka dobrota i ljepota stvorenja, u njemu je i vječna istina. Svako povjerenje, pa i povjerenje u Boga trebamo utvrđivati. Ova rečenica traži od nas da idemo kroz život pouzdajući se u Božju istinu iznad svega. Pitaj se koliko dopuštaš Bogu da te vodi, koliko se tvoje povjerenje u njega doista očituje u tvojim djelima.

Molitva:

Jaki Bože, želim ići tvojim putem, onuda kuda me želiš voditi. Pomozi mi da vidim tvoju volju za mene. Amen. Gospodine, Bože, vapijemo k tebi: oprosti nam grijehe i pomozi u nevoljama života; utješi nas dolaskom svoga Sina, da nas više ne okuži stara zloća grijeha. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u