MOLITVA - Utorak 4. tjedna došašća

Zemaljske stvari

Naša srca ne bi smjela biti pretjerano opterećena zemaljskim brigama i neumjerenostima, već iako njima okružena, od njih slobodna. Kad se kaže u Bibliji da pazimo da nam srca ne otežaju u zemaljskim brigama i u proždrljivosti, uči nas se da nas te stvari odvajaju od Boga. Naše se srce treba uzdići k nebu, ali ako nam je srce otežalo zemaljskim stvarima neće moći poletjeti. Bit će preteško da bi se uzdiglo Gospodinu.

Imamo, dakle, dvije strane: zemaljske stvari s jedne strane i Gospodina Isusa s druge. No one nisu uvijek u suprotnosti. Zemaljske stvari čuvaju naše srce za Gospodina sve dok s njima ne pretjeramo. Isus nije nikad rekao da ne jedemo i da ne pijemo već je rekao da ne budemo proždrljivi i pijani. Znači da ne pretjeramo. On će od nas tražiti da se odvojimo od ovog svijeta, a to nećemo moći ako ćemo voljeti stvari na ovog svijeta više od njega. Mi smijemo i trebamo voljeti ukusnu hranu, mi se smijemo igrati, smijemo trenirati neku posebnu vještinu po kojoj će nam se drugi moći diviti, … no nije dobro ako bilo koju stvar ovog svijeta smatramo životno važnom. Ne samo da će nam te stvari onda dati puno zemaljskih briga već će nas te stvari spriječiti da se mognemo susresti s Gospodinom kada bude došao k nama.

Moliti kroz došašće: dan 24 – Luka 1,52-53

Luka 1,52-53 – Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne.

Za meditaciju:

Čak i u blagdanskom obilju dobro je imati na umu odnos Boga prema stvarima. Bog je uvijek blizu onima koji znaju slaviti ponizno i s mjerom, on će učiniti Božić savršenim onima koji ga sami ne mogu usavršiti, dok bi nas, s druge strane, pretjerano obilovanje, moglo udaljiti od ispravnog blagdanskog duha.

Molitva:

Bože koji ljubiš sva bića, ne dopusti da u pripremi Božićnog slavlja zaboravim na najbitnije stvari i daj da budem gostoljubiv i obziran prema svima. Amen. Bože, ti si porođajem svete Djevice objavio sjaj svoje slave. Molimo te da neizrecivo otajstvo utjelovljenja slavimo odanim služenjem. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u