Put križa

Uvodna molitva

Isuse moj, evo me pred tobom sa svim svojim borbama, strahovima, bolima i padovima. Toliko toga mi treba, toliko toga želim, toliko toga bih ti željela reći, ali nemam riječi. U ovom trenutku stojim pred tobom ogoljele duše i predajem ti čitavo svoje biće. Uzmi sve moje izrečene i neizrečene molitve, sve ono što se nagomilalo u meni i oduzima mi mir. Uzmi sve ono što me udaljava od tebe i što mi priječi da vršim tvoje zapovijedi. Prožmi moje biće svojom ljubavlju i operi ga svojom presvetom krvlju. Neka svaka kapljica bude za mene iscjeljujuća. Očisti moje srce kako bi kucalo u ritmu tvoga srca, kako bi živjela svaki trenutak po tvojoj volji. Želim ostaviti prošlost i budućnost, a ljubiti svim srcem sadašnjost, koju si mi ti darovao. Kroz ovaj Put križa pokaži mi živoga sebe, svoj put i svoju radost života. Amen.

Pjevači: Rascviljena Majka staše,
Pokraj križa uzdisaše, u srce mi ranu piši
Videć Sina propeta. Spasitelja Isusa.

Puk: Sveta Majko, men' usliši

Svećenik: Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
Puk: Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE I.: Isus osuđen na smrt
Moj preslatki Spasitelju, prije 2000 godina osudili su te na smrt i uzeli sve ono što si s ljubavlju gradio i tako veličanstveno širio među ljudima. Osudili su sve ono što si imao. Osudili su tebe i tvoja dobra djela. Postoji li veće tragedije za cijelo čovječanstvo; činiti samo dobro, a biti osuđen kao najveći zločinac? Ali ti si bio svjestan svoje zadaće i prihvatio si osudu bez imalo mrmljanja. Bio si svjestan zašto trebaš biti osuđen i mučen. Znao si da je to za otkupljenje naših grijeha i ponovno otvaranje raja. Koliko puta sam te ja osudila svojim grijesima? Koliko puta sam ja bila okrutnik koji je sjedio na sudačkoj stolici i izricao presudu na smrt? Koliko puta sam ispovjedila svoj grijeh i opet tako lako i brzo pala? Moja vlastita osuda je svaki put kad shvatim koliko sam slaba i grješna, a ipak ne potražim tebe. Kad bih bila svjesna koliko čezneš za mnom i koliko si uz mene, ne bih sudila ni sebi ni drugima, lakše bih podnosila ponižavanja i osude drugih.

Pomolimo se: Spasitelju moj, daruj mi snagu prihvatiti svaku ljudsku osudu i da se samo brinem kako ćeš me ti suditi kada dođem preda te. Osposobi me za ljubav, kako nikada ne bih sudila drugima, jer samo ti poznaješ svako ljudsko srce. Nauči me biti vjerna tebi, kako bih u svakom trenutku izbjegavala grijeh kojim se udaljavam od tebe.

Oče naš……
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama.

Pjevači: Čije srce ucviljeno
Vele gorko izmučeno,
Žalost ko mač prostrijeli.

Puk: Sveta Majko, …..

Svećenik: Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
Puk: Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE II.: Isus uzima na se svoj teški križ
Isuse moj, križ si uzeo na svoje izmučeno tijelo i svoja krvava ramena. Sve bez i jedne riječi, bez ijednog mrkog pogleda, bez ijednog negativnog osjećaja. Koliko snažna mora biti tvoja vjera kad si, nakon tolike pretrpljene muke i boli, prigrlio i preteški križ. Takvo herojstvo i snaga su neviđeni. Takva ljubav i vjera vrijedne su najuzvišenijeg štovanja na nebu i na zemlji. Kako da ne budem postiđena pred tobom, kada znam koliko mrmljam nad svojim svakodnevnim križevima. Teško mi je, dok molim, ostati usmjerenih misli na te, teško mi je trajno pružati ljubav kad su drugi prema meni zli, teško mi je zatvoriti usta kada bih najjače vikala. Kako je slaba moja vjera, kako je tiha moja borba, kako sam zbilja malena, malena pred tobom. Svaki put kad si mi dao križ, dao si mi i snagu da ga nosim, ali prečesto u to sumnjam. Ako je moj križ bila neka osoba ili događaji, dao si mi ih s razlogom, jer na taj način ti klešeš moju osobnost i daruješ mi obilje milosti. Nikad me nisi ostavio samu i bespomoćnu. Bio si uza me kada su me srce i čitavo biće boljeli, bio si uza me kada sam vrištala od boli, jer nisam mogla ni koraka dalje, bio si uza me kada sam ti okrenula leđa. Bio si i ostao jer si Predivan Bog. Hvala ti!

Pomolimo se: Isuse, daj mi snage da prihvatim sve križeve koje mi ti daješ. Daj da ih s ljubavlju prigrlim, vjerujući da sam ti na taj način najbliža i da se tada događa vrhunac naše bliskosti koja nas vodi uskrsnuću i vječnoj sreći. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: O koliko ucviljena
Bi djevica preblažena
Majka Jednorođenog

Puk: Sveta Majko……

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE III: Isus prvi put pada pod križem
Moj Isuse, dugo nakon početka tvoje muke, pao si. Križ koji si primio na svoja ramena postade pretežak. Svi grijesi čovječanstva kao da su ti zamaglili vid i tako te onesposobili da križ doneseš na Kalvariju. Jednostavno, pao si. Nisi mogao ni koraka dalje. Ali duboko u sebi znao si da nećeš odustati, znao si svrhu svoga puta. Kako bole padovi, kako bole „iznenadni“ križevi, kako boli zlo, ono ranjava dušu i tijelo. Svaki dan padam i doživljavam bol, ali ni sličnu onoj koju si ti doživio. Osjetim se tako nemoćno, kao da više ne mogu ni koraka. U tim trenutcima često zaboravim na naš susret. Povrijedim te, jer ne vjerujem da ću nakon pada opet ustati i susresti tebe. Ti svojim primjerom svjedočiš LJUBAV i VJERU svih vremena. Dovodiš me svojom ljubavlju do toga da si pogledam u oči i postidim se neprihvaćanja svoga pada.

Pomolimo se: Gospodine, daruj mi vjeru, kako bih shvatila da je svaki moj križ od tebe i da ima smisla. Daruj mi snagu da ga mogu nositi, da ga mogu ljubiti.
Budi moj pratilac na mojoj Kalvariji i ispružena ruka pomoćnica pri svakom mome padu. Amen.

Oče naš……..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama

Pjevači: Koja gorko žalbovaše,
Blaga Majka, dok gledaše
Muke Sina premilog.

Puk: Sveta Majko……

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE IV.: Isus susreće svoju žalosnu majku
Premili moj Isuse, hodeći prema Kalvariji, u masi koja viče „raspni ga, raspni“, ti susrećeš blag i mio pogled svoje Majke. Koliku gorku bol si morao osjetiti u tim trenutcima, dok si gledao najdraže biće, koje pati, proživljavajući svu tvoju muku? To je za tebe bio još jedan krvav udarac, gledajući neizmjernu bol svoje Majke. Njoj se sigurno pred očima javila slika kada si kao dječak trčao i padao, ali ti je tada mogla pomoći, a sada stoji nemoćna. Guši se od tuge. Velika je bol zemaljskih majki kad njihova djeca pate. Tek kako je bila velika bol nebeske Majke koja bijaše svjedok neizrecive muke svoga Sina. Gledala je kako ubijaju srce njezina srca, život njezina života. Oh, kako boli majčino srce, kako duša cvili a prsa koja su te dojila gube zrak! S tvojom osudom, osudiše i dio tvoje Majke. Gospodine, kako je teško bilo tebi i tvojoj Majci! Tu istu bol vam zadajem kada podignem glas protiv života po tvojoj volji, želeći svoju. Oprosti mi!

Pomolimo se: Isuse, pomozi mi da mogu ljubiti tvoju Majku, ljubavlju koja bezgranično vjeruje. Nauči me nju zazivati u svoj život kao svoju trajnu zagovornicu. Prosvijetli cijelo moje biće, kako bih voljela svoju zemaljsku majku po uzoru na nebesku. Amen.

Oče naš….
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama

Pjevači: Ah! Tko ne bi proplakao 
Kad bi Majku ugledao
U tolikoj žalosti?

Puk: Sveta Majko……

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE V. : Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ
Na tvome putu prema Kalvariji pojavio se čovjek imenom Šimun. On je podmetnuo svoja ramena pod tvoj teški križ, kako bi ti olakšao teret, koji si odlučio iznijeti za sve nas. Šimunova ljubav se očitovala toga trenutka kada je Spasitelju svijeta ponudio dio sebe i upisao se uz povijest. Vjerojatno ni sam nije znao kakvo je dobro djelo učinio kad je Otkupitelju svijeta pružio komadić svoje duše pomažući mu nositi križ. Veličanstveno! Postavljam si pitanje: koliko sam puta bila Šimun bratu do sebe, unatoč težini vlastitoga križa? Ipak, ti neprestance šalješ Šimune u moj život. Hvala ti! Hvala ti za one koji su mi pružili ruku kad me je srce najviše boljelo, kad nisam znala na koju stranu poći. Hvala ti, Isuse, za svako ime koje se upisalo u moju knjigu spasa, dok mi je iz ponora tuge vikalo – „Hodaj, nebo strpljive voli!“ Sjećanje na njih rađa novu zoru i daje nadu u moj Uskrs.

Pomolimo se: Isuse, ulij u mene ljubavi i hrabrosti da podmetnem svoja ramena onome tko treba pomoć, a isto tako da prihvatim pomoć kada mi je ti šalješ preko brata čovjeka. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Tko bi mog'o bez žalosti
Gledat' Majku u gorkosti,
Muke s' Sinom trpjeti.

Puk: Sveta Majko……

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE VI.: Veronika daje Isusu rubac da otare lice
Krvavo lice utisnuto u rubac, dobila je Veronika, kada ti je pružila rubac s velikom ljubavlju. Veronika je željela time olakšati i razbistriti ti put do cilja, da ti na taj način iskaže ljubav. Sigurno zauzvrat nije očekivala takvo što. Lik svoga Gospodina u rukama. Trebalo je imati hrabrosti za takav čin, jer vojnici, ostavljajući tragove zla, su bili posvuda. Veronika u isto vrijeme doživljava bol i milost, ali kako drugačije duša može doživjeti Uskrsnuće? I to je bio još jedan trag milosti, koju je Isus ostavio na putu do Kalvarije. Ni tada se nije umorio ljubiti!!! O kako si velik, moj Gospodine! Koliko sam puta zaboravila na strah kako bih tebi služila? Koliko puta sam se bojala osude ljudi kada sam te slavila? Oprosti mi!

Pomolimo se: Isuse, prožmi moje biće svojim mirom da budem ustrajna na putu dobra, vjerujući u tvoju svesilnu moć, brišući tvoje okrvavljeno lice. Neka moja nada nikada ne potone da mogu koračati u novi dan samo s tobom. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!


Pjevači: Radi grijeha puka svoga
Vid' Isusa premiloga
Mukam bičim podložna

Puk: Sveta Majko…

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE VII. : Isus pada drugi put pod križem
Još jedan pad, još jedno razočaranje, još jedan podsmjeh zlikovaca. Možda je bio samo jedan mali kamenčić na koji si se spotakao, ali, ipak, pao si pod težinom svoga križa. Ti koji si svemoguć, koji si mogao proći bez ijedne kapi krvi, udaraca i pada, ali nisi odustao sve zbog mene, zbog nas, zbog zla koje si htio oprati svojom krvlju. Prevelika je cijena koju si platio za nas. U tom padu to se još više očitovalo. Na pola puta do cilja, dok svjetina viče i izruguje se tvome padu, ostaješ svjestan svrhe svoje muke. O kako je samo Majka strepila i koliko boli doživjela gledajući te po drugi put kako padaš pod teretom križa. Svemoguć si, ali si ipak u tim trenutcima htio osjetiti sve ono što jedan čovjek može osjetiti i time nas do kraja razumjeti. Pao si! Dnu si dao sve ono što si tih trenutaka imao – krv i bol, no unatoč tome ustao si i sve to ponio do Golgote. Ostajem u čudu! Zar postoji još itko na ovome svijetu da može izdržati sve ovo i sa dna se ponovno vinuti u visine. Samo ti to možeš, samo si ti to učinio. Dok razmišljam o tvome padu, sjećam se svojih padova u kojima sam mislila da je kraj, ali odjednom si se pojavio ti i potaknuo me da ustanem i nastavim dalje. Podsjetio si me da mi nisi pružio ruku nego da me držiš na rukama.

Pomolimo se: Vjerujem u tvoju snagu i ljubav kojima me jačaš i vodiš do cilja. Osnaži moju volju, kako bih neumorno hodila putem vjere do vječnosti. U mojim padovima pokaži svoje lice i prema meni budi uvijek Otac svijetla. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine
O. Smiluj se nama

Pjevači: Gledaj Sina preljubljena
Umirući zapuštena
Dok duh sveti izdahnu

Puk: Sveta Majko….

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE VIII.: Isus tješi rasplakane jeruzalemske žene
Velika žalost je obuzela jeruzalemske žene kad su te vidjele izmučenog, prezrenog i poniženog. Njihovo srce se raspadalo na tisuće komadića, jer su poznavale svu dobrotu i veličinu tvoga bića. Unatoč tvojoj boli i patnji ti si im se na trenutak obratio i pokazao im svoju pažnju i ljubav. Tu su, vjerojatno, bile i majke onih koji su ti priredili strašne muke i na koncu te osudili na smrt. Znao si da su one rodile smrtnike, koji digoše ruke na Bogočovjeka. To je sigurno prouzrokovalo još dublju bol u tvome srcu. Divim se, Isuse, toj ljubavi koju si imao kada ti je bilo najteže, kada si vidio smrt pred očima. Ti ne odustaješ od cijene koju si odlučio platiti za nas. Pružaš više od svake ljubavi. Pružaš ljubav koja ljubi i kada najviše boli, pružaš ljubav onima, koje bi po zemaljskim pravilima, trebali odbaciti, jer su nam učinili zlo. I ja sam često kruta za ljubav, posebno kada me je netko povrijedio. Zaboravljam sliku i primjer koje si mi dao u ovome otajstvu svoje Muke.

Pomolimo se: Isuse pomozi svim majkama da u ljubavi odgajaju svoju djecu i da im pruže pravi rast u vjeri, da vjerujući u tebe velikodušno čine djela milosrđa. Amen.

Oče naš……
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Čin' da plamen srca moga
Ljub' Isusa Sina tvoga,
Da mu budem ugodan

Puk: Sveta Majko……

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE IX: Isus pada treći put pod križem
Još jedan gubitak snage, još jedan pad, još jedna prepreka k tvome cilju. Znoj, krv i suze koje se kotrljaju niz tvoje lice svjedoci su tvoga posljednjeg pada, ispisujući zlo toga vremena i veličini „Jednoga bića“. Bolni uzdasi, tuga u srcu, rečenica na usnama „neka bude volja Tvoja“, postaju tvoja obilježja i simbol tebe kao čovjeka i patnika za čitavo čovječanstvo. Svi u čudu, dobri i zli, bili su svjedoci tvoga posljednjeg pada. Sav teret, od dolaska pred Pilata pa sve do Kalvarije, natovaren ti je na leđa, kako bi ga iznio na vrh, a slike zla dolaze pred oči. Upravo ono zlo zbog kojega umireš. Gospodine premili, gubim dah pred ovim činom, vrhuncem tvoje muke i boli. Ostajem bez ijedne riječi na svoj život, koji je tako prazan, kada tebe nema u njemu. Samo ti znaš svaki moj pad i milost koja je proizišla iz njega.

Pomolimo se: Svemogući Gospodine, ohrabri me, kako bih bila sposobna zazivati te u trenutcima svojih najdubljih padova. Osnaži me za neumorni hod držeći tebe za ruku. Upotpuni zvukove raja, koji mi svjedoče vječnu sreću u nebu. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Tvoga Sina izranjena,
Za me gorko izmučena,
Muke sa mnom razdijeli.

Puk: Sveta Majko…

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE X.: Isus svučen i žuči napojen
Sve ono što su ti učinili do sada, očito je bilo malo i nedovoljno. Išli su do kraja da bi ispunili svoje zlo srce, zadovoljili svoje bolesne potrebe, završili svoju povijesno zlu misiju i zapečatili tvoju bol. Svukli su s tebe odjeću i izložili ono što je tebi najintimnije. Dopustio si da se zloća pakla na tebi do kraja iskali. Postoji li granica ovolikom zlu? Obeščastiti stidljivost i intimu nečijega tijela. Zločin nad zločinima. I nebo je s tobom plakalo, jer oduzeli su ti apsolutno sve što si fizički imao. Da su mogli iščupati dušu i to bi učinili. Njihovo podrugivanje i smijeh poticalo je zlo koje želi ubiti čovjeka u čovjeku. Ubiti svetost u svetosti. Ali, svemoć je ostala u tebi, to ti nisu mogli oduzeti. Još je duša u tebi drhtala kao posljednji oproštaj od ovoga svijeta.
Tragedija ljudskog postojanja je činjenica da su te trebali tako izmučiti, iznakaziti, oduzeti intimnost, da bi samo neki shvatili da si ti Kralj. No tvoja ljubav seže dublje od ljudskog priznanja, ona ide do konačnog cilja: SPASENJE SVOGA NARODA.

Pomolimo se: Isuse, sačuvaj intimu moga tijela i moga srca. Vodi me putem čistoga života da nikada ne činim zlo, kojim ću izgubiti tvoju prisutnost u sebi. Amen.

Oče naš…..
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Čin' da s tobom gorko cvilim
Za Isusom dragim, milim
Dokle budem živio.

Puk: Sveta Majko…

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE XI.: Isusa pribijaju na križ
Gospodine moj, svemogući i svesilni, okrutnici te prikovaše na križ kao najvećeg zločinca i oštrim čavlima produbiše tvoje rane. Na križ su prikovali ono što je još ostalo od tebe. Ne samo da su ti prikovali tijelo, nego su htjeli prikovati i dušu.
Majčice draga, čavli probadaju ruke, koje si ti nekoć s toliko ljubavi mazila i noge koje si ti nekada učila prvim koracima. Poželjela si i ti s njime na križ. Poželjela si sklopiti oči sa svojim najdražim bićem, da se ugasi i tvoj život kao što se ugasio tvoga Sina. Tvoj Sin je ostao čvrst u svojoj vjeri i želji da spasi sve nas. Ostao je do kraja poslušan volji nebeskoga Oca.

Pomolimo se: Raspeti spasitelju, molim te, daruj mi jakost u vjeri, posebno onda kada me drugi pribijaju na križ. Želim trajno ponavljati tvoje riječi vjere i predanja: „Oče, neka bude tvoja a ne moja volja!“ Amen.

Oče naš….
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: O preslavna svih djevica,
Gorke suze tvoga lice
Nek me čine plakati

Puk: Sveta Majko....

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE XII.: Isus raspet umire na križu
Zemlja se zatrese, nebo se prošara bojama, oluja se sruči na grad. Sve se uzdrma!!! Otvoriše se grobovi, zatrubiše trube, zaplaka čitavo Nebo za dobrotom i ljubavi koju su osudili na smrt. Čovjek, naš početak i naš kraj, naša radost i naš put, naša iskra vjere i pouzdanja, naš put u raj, čovjek kojemu ni jedno ime nije dovoljno dobro da opiše sve ono što je satkano u njemu. Da taj Čovjek je kušan, trpio i umro za nas!!! Nije se bojao Kalvarije, niti boli, niti smrti, samo da bismo mi mogli živjeti vječno. Izdahnuvši, zemlja postade tamna, a tišina ispriča svoju priču, koja će živjeti u sve vijeke. Sve utihnu, a njegova duša ga napusti. Da, sve je to učinio za mene i za tebe čovječe, da bismo imali život vječni. Koliko puta sam umrla sebi da bi živjela tebi? Koliko puta sam se odrekla svega onoga što me udaljavalo od tebe?

Pomolimo se: Isuse, koji si umro na križu da bi spasio mene, usadi u moje srce želju da ti vjerno služim, strpljivo podnoseći uvrede drugih, odričući se svojih zlih sklonosti, da bih uživala unutarnji mir već ovdje na zemlji s tobom prisutnim na svakom koraku. Amen.

Oče naš….
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Čin' me ranam izraniti
Čini križem opojiti,
Još i krvlju Sinovom!

Puk: Sveta Majko…

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE XIII.: Isus skinut s križa i predan Majci u krilo
Majčice draga, kolika je samo bol primiti u krilo mrtvoga Sina? Kolika je bol gledati izranjena, izmučena, krvlju oblivena onoga koga si dojila i gojila? Kolika je bol sjećati se djetinjstva i odrastanja, a sada to isto biće držiš mrtva u svome krilu. Ostale su ti samo suze, bol i srce koje je napola kucalo. Ubiše dio tebe. Ubiše plod tvoje utrobe, ubiše srce tvoga srca. Ljubila si mrtvo izmučeno tijelo. Bijaše to bol nad svim bolima. Najtužniji prizor svih majki na čitavome svijetu. Toga trenutka na životu te je držala samo istina: „TREĆI DAN ĆE USKRSNUTI!“ Ovoga trenutka i moja duša osjeća bol hodeći s tobom kroz tvoju muku i smrt. Vidim sliku svoga života, vidim trenutke kada sam bila u ponoru svoje boli, ne vjerujući da je najveća radost u boli susresti tebe.

Pomolimo se: Majčice draga, molim te za živu vjeru u mome životu, onu vjeru koja premješta planine, koja podiže sa dna, koja vjeruje da nakon Kalvarije dolazi Uskrsnuće. Molim te za moju zemaljsku majku da je ljubim ljubavlju kojom ti ljubiš sve nas. Molim te za dar majčinstva svim majkama koje to cijelim svojim bićem žele. Amen

Oče naš….
R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se namaI

Pjevači: Da ne budem ognjem spaljen,
Već po tebi, Djevo, branjen
Na dan suda strašnoga.

Puk: Sveta Majko…

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

STAJALIŠTE XIV.: Isusa polažu u grob
Tvoja Kalvarija završava na križu. Tvoja misija je ispunjena. Otac je primio tvoj duh pod svoj očinski plašt. Ti si ispunio poslanje Gospodina Boga: OTVORITI VRATA RAJA, SPASITI SVIJET. Tišina groba odzvanja gromko,dovikujući onima koji su te usmrtili, da si ti: POČETAK I KRAJ. Neki su tek tada vidjeli tko si ti, a neki se tek tada počeli kajati. Utješna je činjenica da tvoja smrt rađa uskrsnuće, a tvoje uskrsnuće rađa život vječni svakome čovjeku. Taj događaj se zbio prije 2000 godina, ali razmatrajući tvoju muku i smrt, čini mi se kao da se to sada zbiva.

Pomolimo se: Otkupitelju naš, molim te da mi daruješ milost potpunog predanja tvojoj volji, posebno onda kad mi je najteže. Daruj mi vjeru, snagu i strpljivost da hodim užim putem, onim koji vodi do tebe. A kada smrt pokuca na vrata moga života, molim te, ulij mi ljubav i radost za vječni život i ponovni susret s tobom. Amen.

Oče naš…

R. Smiluj se nama, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

Pjevači: Kada umre tijelo moje
Onda duša slave tvoje
Nek s' napoji zauvijek

Puk: Sveta Majko….

R. Klanjamo se tebi, Isuse, i blagoslivljamo tebe!
O. Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!

ZAHVALNA MOLITVA
Isuse moj, hvala ti za ovaj Put križa. S tobom sam prošla kroz trenutke tvoje gorke muke i smrti, sjedinjujući tvoju muku sa svojom. Hvala ti što sam prepoznala svoje križeve koje svaki dan trebam strpljivo nositi. Hvala ti što si me naučio da je život na zemlji borba koja, uza sve boli, vodi do tebe. Prikazujem ti sebe i sve svoje putove kojima hodim. Kleši moju narav, kako bih bila što sličnija tebi. Sruši u meni staroga čovjeka i izgradi novoga po tvojoj volji. Neka mi ne bude teško biti ismijavana, odbacivana i popljuvana poput tebe. Ulij u moje srce ljubav koja voli do boli, oprašta bez uvjeta, vjeruje bez kraja. Zapečati u moje srce smisao života da bih uvijek bila svjesna da je ovaj život samo hodočašće, a djela mjerilo po kojem će mi biti suđeno.

Budi moja vječna slava na zemlji i na nebesima.

Amen.

Označeno u