Što znači ljubiti?

Valentinovo je pred vratima. Srceta na sve strane.

Više ih je u izlozima, nego li u ljudima, rekla bi moja baba. A ne zna baba da je danas IN slaviti srceta i ljubav umotavati u šarenilo i blještavilo koje zasljepljuje praznine nastale nedostatkom Ljubavi u punini. Teško mi je i objasniti joj otkud ova pomama. U njeno doba nije bilo važno što će tko reć’ i hoće li cijelo znati da je Ruža zaljubljena u Stipu. Bilo je dovoljno da njih dvoje to znaju. Ostali bi to jednostavno iščitali između redova.

I još mi teže objasnit babi da ima i onih mladih koji, iako sa školom kud i kamo većom od njezine i u godinama u kojima je ona imala četvero djece, svu svoju ljubav stavljaju Bogu u ruke čekajući i nadajući se da će ju On predati onom srcu koje će biti voljno čuvati ju do vječnosti. Mala, kompliciraš, baba će srčući kavu iz fildžana. Pitaj pratra da ti objasni i nemoj previše pametovat’. Prizemljila me baba samo tako!

Ali nisam se dala!

Odmah sam se sjetila predavanja Forum plus Akademije i teme koja dolazi kao budali šamar. Pozvali smo pratra da nama što pametujemo kaže koju zbilja pametnu i pomogne da naša srca budu blještavija od onih u izlogu.

Najava ti ide u nastavku!

“Ljubiti neku osobu znači vidjeti je onakvom kakvom ju je Bog zamislio.” Dostojevski

A kako ti ljubiš?
Ljubiš li očima ono što vidiš?
Ljubiš li osudom prema onome što ti drugi kažu ili ljubiš s predumišljajem ono što misliš da bi osoba trebala biti?
Ljubiš li proračunato, s figom u džepu?
Ljubiš li koristljivo, sa željom da iskoristiš ljubljeno?
Ljubiš li nedovoljno znajući da bi mogao dublje, iskrenije predanije?
Ljubiš li s rokom trajanja, a htio bi trajno?
Ljubiš li malaksalo, a htio bi svim srcem?

Dođi 15. veljače na Poljoprivedni fakultet u Osijeku (predavaonica 1) i čuj što Crkva govori kako ljubiti po Božjem naumu!
Danas i zauvijek!

U sklopu projekta F+A pater Ilija Sudar održat će JAVNO predavanje na temu “Jedinstvena i beskonačno vrijedna: Ljudska osoba; Božji plan za stvoreno: Ljubav”.

Eto, baba! Ne moš reć’ da te nikad ne slušam!

Marija Kunčević