Sadržaj s oznakom: Bosna Srebrena

U četvrtak, 29. listopada 2020. godine, u crkvi svetoga Bonaventure u Visokom, u postulaturu Franjevačke provincije Bosne srebrene primljena su petorica postulanata: Ante Pavić (župa Podhum – Livno), Slaven Ramljak (župa Čajdraš – Zenica), Gabrijel Slomo (župa Kiseljak), Dario Vrdoljak (župa Kaštel Štafilić) i sjemeništarac Jozo Marčeta (župa Podmilačje). Sveto misno slavlje predslavio je duhovnik fra Miro Relota. 

Uprava Bosne Srebrene je na svom redovitom zasjedanju 12. svibnja 2020. u Sarajevu donijela sljedeću izjavu.

Izjava za javnost Franjevačke provincije Bosne Srebrene prigodom blagoslova kipa fra Anđelu Zvizdoviću u Fojnici

Na kraju Provincijskoga kapitula koji je od 28. travnja do 3. svibnja održan u Sarajevu, franjevci Bosne Srebrene objavili su izjavu, koju ovdje prenosimo u cijelosti.

Među franjevačkim samostanima Bosne Srebrene veoma važno mjesto ima onaj sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori podno Vlašića, 10 km sjeveroistočno od Travnika. Bosanski su franjevci samostan u Gučoj Gori izgradili za dvije godine, od 1857. do 1859. Bila je to tada najveća zgrada u Bosni, bijela dvokatnica s 58 kamenih stupova, piše Večernji list BiH.

U nedjelju, 3. ožujka 2019. godine svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sarajevskog svetišta sv. Nikole Tavelića te prigodnim koncertom Školske su sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije obilježile 150. obljetnicu svoje Družbe.

U srijedu, 17. listopada na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u organizaciji provincijskog Vijeća za duhovnost i trajnu formaciju, održan je redoviti godišnji susret za mlađe – svečano zavjetovane fratre Bosne Srebrene.

Mi dolje potpisani gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama Hrvatske demokratske zajednice BiH 2. listopada 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Priopćenje su potkrijepili i našim fotografijama iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH.

U konkurenciji među šezdeset europskih muzeja godine za prestižnu nagradu konkurira i jedan muzej iz BiH  – Muzej franjevačkog samostana svetog Duha u Fojnici.

Dekretom Generalne uprave Reda, prot. 105290 / S 442-14, od 26. siječnja 2015. god. fra Iko Skoko, član Hercegovačke franjevačke provincije, imenovan je generalnim vizitatorom franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.