Sadržaj s oznakom: Covid19

U podcastu „55 minuta kod Željke Markić“ gostovao je don Josip Mužić. Ovaj profesor moralne teologije i filozofije na katedri Teološkog fakulteta u Splitu stekao je tijekom svog obrazovanja dva doktorata, autor je više knjiga, upravitelj župe sv. Filip Neri.

Sve je više onih koji javno priznaju da su promicanjem strogih mjera protiv bolesti COVID-19 i zagovaranjem nužnosti cijepljenja pogriješili, a među njima se vjerojatno mogu pronaći oni koji to iskreno čine, ali i oni koje potiče strah da će možda u bližoj ili daljoj budućnosti biti kazneno gonjeni.

Objavljeno u Vatikan | 29.12.2021.

Istjerivanje COVID–a na Božić

Gluposti, plitkost i kukavičluk koji su prevladavali među svim generacijama, učinili su da je nešto poput COVID–a došlo i zavladalo našim srcima i društvom. Duhovni vakuum koji je modernizam stvorio, konačno se otvorio dovoljno jasno da ga ispuni nešto novo i strašno.

Draga i poštovana braćo u Kristu. Dok vam se čini kako ste zaboravljeni i ostavljeni od svojih pastira, ovi video uratci i pisani istupi kažu suprotno: Svećenici su uz vas i dijele s vama vaše duhovne borbe i životne – moralne dvojbe.

Hvaljen Isus i Marija! Katolički sam redovnik i svećenik u Karmelu Božjeg Milosrđa. Ovdje ću progovoriti o jednoj ozbiljnoj opasnosti u situaciji zdravstvene krize koja se zove: idolopoklonstvo ili idolatrija. Govorim iz motrišta filozofije i teologije, u osobno ime, kao tražitelj – a ne kao vlasnik istine, svima koji ju također traže i ljube. U situaciji velike neizvjesnosti i straha čovjek je sklon brzopleto staviti svoj oslonac u lažnu sigurnost. Tu se krije opasnost idolopoklonstva.

Tema: Cjepiva i lijekovi za liječenje Covida-19 – moralni vidik

Predsjednik i izvršni direktor Preambula Group, neprofitne laičke organizacije posvećene novoj evangelizaciji Michel Therrien za crisismagazine dao je zanimljiv kršćanski i teološki osvrt u svezi cijepljenja protiv COVID-19. (Predavač je u sjemeništu Sv. Vinka i u Institutu sv. Augustina, te je bio predsjednik Instituta za pastoralno vodstvo u biskupiji Pittsburgh.)

Savezna australska država Novi Južni Wales predstavila je svoj novi “putokaz prema slobodi” koji pokazuje da će od sredine listopada crkve napokon moći otvoriti, ali samo za cijepljene osobe, i to nakon što se postigne cilj od 70% potpuno cijepljenih osoba.

Mnogi od nas mjesecima čekaju na etički izvedeno i proizvedeno cjepivo protiv COVID-19. Pomno smo pratili vijesti, nadajući se informacijama o rezultatima kliničkih ispitivanja i ažuriranim procjenama kada bi taj dan mogao doći, piše quovadiscroatia